Eindstreep: geruchten rond Contador en Froome, Team Sunweb en Pieters vieren

De belangrijkste nieuwtjes van de dag.

Eindstreep: geruchten rond Contador en Froome, Team Sunweb en Pieters vieren
  • Team DSM Team DSM

Eindstreep is er om het belangrijkste nieuws van de dag weer samen te brengen.

Voor 8 juni geeft dat de volgende headlines:

Bauhaus met eerste zege voor Sunweb in Dauphiné

De vijfde rit in het Critérium du Dauphiné ging naar Phil Bauhaus. In Mâcon schonk het Duitse sprinttalent Team Sunweb zijn eerste persoonlijke zege.

Na vier dagen Dauphiné reed Thomas de Gendt nog steeds aan de leiding. In de tijdrit was de Vlaming van Lotto Soudal niet uit het geel gereden, ook al had Richie Porte als winnaar een goede slag geslagen. Kind van de rekening was vooral Chris Froome, die een dikke halve minuut moest toegeven op zijn ex-ploeggenoot.

Koen Bouwman ging op pad om van zijn gelegenheidsbergtrui - in het bezit van de gele De Gendt - een echte bollentrui van hemzelf te maken. In zijn jacht kreeg hij twee landgenoten mee. Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac) slopen mee met de winnaar van de derde etappe. Ook de Franse aanvaller Julien El Fares van Delko Marseille Provence KTM sloot zich aan. Het viertal kon niet al te ver wegrijden bij het peloton.

Bouwman liet de andere aanvallers gaan eens hij alle te rapen bergpunten had gepakt, al snel moesten ook El Fares en Minnaard hun compagnon Van Baarle laten rijden. Op ruim vijf kilometer van de meet was ook zijn verhaal uit. In Mâcon was vervolgens Phil Bauhaus de rapste.

Pieters juicht in Groot-Brittannië

Amy Pieters mocht juichen in de OVO Energy Women's Tour. In Staffordshire was de Nederlandse de beste. Katarzyna Niewiadoma had de OVO Energy Women's Tour met groot vertoon van macht geopend. Marianne Vos werd tweede op een kleine 2 minuten achterstand.

De tweede rit voerde van Stoke-on-Trent naar Staffordshire, door het gelijknamige graafschap Staffordshire. Anna Trevisi van Alé-Cipollini en Alison Jackson van Bepink Cogeas reden lange tijd voor het peloton uit, maar werden op tijd gegrepen. Vervolgens was het Lucinda Brand die er vandoor ging.

De renster van Team Sunweb pakte een minuut voorgift. Maar de Nederlandse kon niet voorop blijven. Een sprint bergop van een gereduceerde groep volgde in Staffordshire, Amy Pieters was de snelste.

Froome gelinkt aan BMC Racing Team: 'Bullshit'

Chris Froome wil vertrekken bij Team Sky. Dat meldt L'Équipe. De Franse krant stelt dat de Brit in beeld is bij BMC Racing Team. Froome zou hebben gevraagd naar een plaats bij de Amerikaanse ploeg, ondanks dat zijn contract bij Team Sky tot en met 2018 doorloopt.

Over de toekomst van BMC is zelf ook nog niet alles bekend. Tag Heuer liet eerder weten het niet helemaal te zien zitten om de nieuwe hoofdsponsor van de ploeg te worden. Andy Riihs, geldschieter van de ploeg, sukkelt zwaar met zijn gezondheid.

Froome heeft nog een contract doorlopen tot en met 2018, maar zou daarvan af willen volgens het Franse medium. Gevraagd naar een mogelijke transfer door Cyclingnews, stelde de drievoudig Tourwinnaar het volgende. "De geruchten over een mogelijke transfer zijn complete onzin."

'Contador stopt na Giro 2018'

Het gerucht gaat dat Alberto Contador in 2018 de Giro d'Italia rijdt, om daarna te stoppen. Dat meldt Cyclingnews. De Britse site was in het Critérium du Dauphiné in gesprek met Luca Guercilena, de ploegleider van Contador bij Trek-Segafredo. De toekomst van de Amerikaanse ploeg werd besproken.

"Op dit moment staan er 20 renners onder contract voor 2018", vertelde Guercilena. "We hebben gelukkig een sponsorcontract tot en met 2020. We zijn rustig aan het nadenken over welke renners we nog willen toevoegen."

Contador, nu 34 jaar, zou eigenlijk vorig jaar al stoppen met zijn professionele carrière. Na een minder succesvol 2016 kwam El Pistolero terug op die beslissing, om naar de Amerikaanse formatie te trekken.

Trek-Segafredo wil graag dat hij het hele seizoen 2018 blijft rijden. "De optie ligt bij Alberto", aldus Guercilena. "We zullen hem nog een jaar blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat de uitkomst van de Tour wordt dit jaar. Hij heeft een grote waarde en is een pure leider. Daar houden we van." Als mogelijke opvolger van Contador wordt Fabio Aru genoemd. 

Foto: Cor Vos