Porte deelt tik uit aan Froome met tijdritzege Dauphiné

De Australiër won de vierde etappe in de Franse rittenkoers.

Porte deelt tik uit aan Froome met tijdritzege Dauphiné

Een tijdritzege voor Richie Porte in het Critérium du Dauphiné. Na 23,5 kilometer in Frankrijk klokte hij de snelste tijd. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

Na drie dagen was de leiding in de Dauphiné nog altijd voor Thomas de Gendt. De Belg van Lotto Soudal won de openingsrit en was daarna niet meer in de problemen gekomen. Wellicht was de tijdrit een manier om De Gendt uit het geel te rijden.

Koen Bouwman won de derde etappe na een ontsnapping. De renner van Team LottoNL-Jumbo rondde het harde werk dat onderweg werd geleverd knap af. Hij zou een relatieve rustdag maken van deze chronoproef. 

Chad Haga deed dat niet. De Amerikaan, vorige maand een van de knechten van Girowinnaar Tom Dumoulin, zette 28'39" op de tabellen. Na een tijdje werd zijn prestatie verbeterd door wereldkampioen tegen de klok Tony Martin. De Duitser van Team Katusha Alpecin noteerde 28 minuten en 19 seconden.

Alberto Contador was 23 seconden trager dan de wereldkampioen. Richie Porte deed wel een goede zaak, hij dook 11 seconden onder de tijd van Martin. Chris Froome kreeg een tik te verwerken van zijn oud-ploeggenoot: een tik van 37 seconden.

De enige klassementsrenner die nog in de buurt kwam van de Australische winnaar, was Alejandro Valverde. El Imbatido was 24 seconden na de tijd van Porte over de streep. Thomas de Gendt verloor 42 seconden op de Aussie, maar behield daarmee wel zijn gele trui. Stef Clement was op 28 seconden van de winnaar de beste Nederlander op de vierde plaats. Clement staat nu vierde in het klassement, Sam Oomen na een knappe tijdrit negende.

Foto: Cor Vos