Retro: Kelderman voor het eerst tussen grote jongens in Dauphiné-tijdrit

Het Rabobank-talent werd alweer uitgeroepen tot de nieuwe Nederlandse Tourwinnaar.

Retro: Kelderman voor het eerst tussen grote jongens in Dauphiné-tijdrit

Vandaag is het 5 jaar geleden dat in het Critérium du Dauphiné een loodzware tijdrit werd verreden.

Deze voerde de renners over een parkoers van maar liefst 53,5 kilometer van Villié-Morgon naar Bourg-en-Bresse. De aankomstplaats staat bekend als tijdritlocatie en zou nu haar naam weer meer dan waar maken. 

Vooraf werden drie renners tot absolute favorieten voor de tijdrit gebombardeerd. Wereldkampioen Tony Martin was de grootste favoriet en had concurrentie van Bradley Wiggins en Cadel Evans. De Australiër bleek echter niet helemaal op afspraak. Martin en Wiggins wel. Vooral de Brit. Al rijdend in het geel was hij niet te stoppen.

Wiggins in gekende stijl op het podium.

De grootste verrassing van de dag kwam echter uit de lage landen. Wilco Kelderman van Rabobank zat in zijn eerste profjaar en liet meteen zien waarom hij als toptalent werd beschouwd in de jeugdcategorieën. 1'25" moest hij maar toegeven op winnaar Wiggins, dat leverde Kelderman als 21-jarige renner de vierde plaats op. De jongerentrui ging ook naar de Nederlander, dat eindklassement wist hij zelfs te winnen.

Een nieuwe Nederlandse toekomstige Tourwinnaar - dat ging al gauw in Nederland - was geboren. Vanaf dan was het kijken hoe hij zich stand ging houden in het geweld.

Foto: Cor Vos