Team Sky eerste laureaat Hammer Series na beklijvende finale

Team Sky wint de nieuwe rittenkoers na tactische laatste kilometer.

Team Sky eerste laureaat Hammer Series na beklijvende finale

Team Sky mag zich de eerste winnaar noemen van de Hammer Series. De Britse miljoenenformatie werd in de laatste kilometers van de ploegenachtervolging achterhaald door Team Sunweb, maar in de laatste kilometer weten de vier van Sky alsnog de eindzege voor zich op te eisen.

Even na de klok van vieren worden de acht teams die nog mogen strijden om de eindzege losgelaten. De Britten hebben een voorgift van 32 seconden op de tweede in het klassement; Team Sunweb. En al snel blijkt dat Team Sky niet in staat is om sneller te rijden dan de wit-zwarte formatie van Iwan Spekenbrink. Integendeel, Sunweb komt dichter en dichter op de 14,9 kilometer lange omloop die drie keer moet worden verreden. 

Op 3,5 kilometer van de finish hebben de wit-zwarten de aansluiting weten te bewerkstelligen. Even lijkt Sunweb zelfs erop en erover te gaan, maa dat is buiten de onverzettelijke Sky-ploeg gerekend. De laatste kilometer is lijkt wel op een dragrace.

Bij het ingaan van de laatste bocht dendert de Britse trein langszij. In de rechte lijn tot aan de finish op het Tom Dumoulin Bike Park gaat het hard tegen hard. Tao Geoghegan Hart lijkt als vierde Sky-man even af te haken in de strijd tot aan de meet, maar met een uiterste krachtsinspanning weet hij toch nog in het spoor te blijven van zijn kompanen. Hart is de eerste vierde man van een ploeg die over de streep komt, waardoor Sky zich mag laten kronen tot de eerste winnaar van dit nieuwe wielerspektakel.

In de achtergrond ontstaat er een chaotische situatie. Maar liefst zes ploegen komen elkaar onderweg tegen, en waar de regels voorschrijven dat het rijden in de slipstream niet is toegestaan blijven LottoNL - Jumbo, Lotto - Soudal, Nippo - Vini Fantini, Cannondale - Drapac, Movistar en Orica - Scott tot het einde bij elkaar. Uiteindelijk is het Orica - Scott dat in dit 'peloton' aan het langste eind trekt. 

Volgend jaar strijkt het reizende circus van de Hammer Series neer in het Noorse Stavanger. Mogelijk komen hier ook nog nieuwe locaties bij.