HomeNieuwsDauphiné: Vroege vluchter Thomas De Gendt naar eerste leiderstrui

Dauphiné: Vroege vluchter Thomas De Gendt naar eerste leiderstrui

De Gendt wint in Saint-Étienne op gekende wijze de openingsrit.

Thomas De Gendt is de eerste winnaar van het Critérium du Dauphiné. De Belg van Lotto – Soudal rijdt de hele dag in de aanval en weet het peloton op gekende wijze af te houden. In Saint-Étienne wordt De Gendt daarnaast tot eerste leider in de achtdaagse Franse rittenkoers.

Zoals we van de Dauphiné gewend zijn moeten de renners in het weekend al op tijd aan het vertrek verschijnen. Even na half elf, na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Londen, vertrekken 176 renners voor de 69e editie van de Franse rittenkoers.

Als de koersdirecteur met de vlag zwaait ontstaat er direct een groep die zin heeft om een dag voor het peloton uit te rijden. Van de twintig renners die het aanvankelijk proberen zijn er op de top van de eerste klim van de Dauphiné nog zeven over: Axel Domont (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto – Soudal), Antonio Nibali (Bahrain Merida), Romain Sicard (Direct Energie), Silvio Herklotz (Bora – Hansgrohe), en het Delko Marseille Provence KTM duo Delio Fernandez Angel Madrazo.

Het zevental bouwt een maximale voorsprong op van zesenhalve minuut. Bij het opdraaien van het lokale circuit is dat verschil nog maar 3’40”. Hoewel het peloton, met daarin alle kanshebbers  voor het klassement, wel wat van de achterstand af weet te knabbelen zien ze de koplopers pas na de finish weer terug. 

In de voorlaatste ronde schudt Thomas De Gendt aan de boom op de côte de Rochetaillée, die in totaal drie keer moet worden beklommen. De broer van Vincenzo Nibali moet als eerste afhaken, en uiteindelijk kan alleen Axel Domont de gewezen rittenkaper uit Sint-Niklaas volgen.

De twee duiken de laatste ronde in met een voorsprong van 2’35” op de groep der favorieten. Op de laatste beklimming van de Rochetaillée rijdt De Gendt na een snedige versnelling weg bij zijn Franse vluchtmakker. De Gendt, die tevens alle bergsprints mee wist te pakken, heeft al snel een geruststellende voorsprong.

Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Emanuel Buchmann (Bora – Hansgrohe) en Pierre Latour (AG2R La Mondiale) demarreren vlak voor het bereiken van de top van de slotklim, maar ook dit trio kan niet meer tot aan het achterwiel van De Gendt komen. Al bij het ingaan van de laatste kilometer weet de Belg al dat het goed zit. De renner van Lotto – Soudal heeft alle tijd om zijn truitje recht te trekken en om rechtop te gaan zitten.

Domont wordt op driekwart minuut de nummer twee in de daguitslag. Een paar seconden voor het aanstormende peloton wint Diego Ulissi de sprint voor plek drie.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...

Van Milan Vader wordt veel verwacht bij Jumbo-Visma: ‘Wat Primoz Roglic goed kan, kan Milan óók goed’

En dus is nog niet helemaal duidelijk wat de Nederlandse ploeg ziet in de...