Eindstreep: Hammer Series, Van der Poel, Van Avermaet en Maastricht

Het belangrijkste wielernieuws van vrijdag 2 juni.

Eindstreep: Hammer Series, Van der Poel, Van Avermaet en Maastricht

De Eindstreep is er weer voor het belangrijkste wielernieuws van de dag.

Met op vrijdag 2 juni:

Betancur heer en meester in Hammer Series; leiding Movistar Team

Movistar Team werd de grote winnaar van het onderdeel Hammer Climb in de nieuwe Hammer Series. Het was vooral dankzij Carlos Betancur de beste in de omgeving van Vaals.

De Hammer Series zorgden voor een nieuw concept in het wielrennen. Het draait een weekend lang niet om de individuele renner, maar om de ploeg waar ze voor rijden. 

In het onderdeel Hammer Climb konden renners in elf ronden van zeven kilometers telkens aan de streep punten verdienen. Enkel de eerste tien renners werden beloond. In de derde, zevende en laatste omloop lagen er dubbele punten te rapen.

Carlos Betancur was de grote slokop van de wedstrijd. De Colombiaan van Movistar Team pakte zeven van de elf sprints en trok zo de winst voor zijn Spaanse broodheer naar zich toe.

Maastricht houdt geld achter om Tour naar stad te halen

De gemeente Maastricht zet geld opzij voor de Tour de France. Dat maakte De Limburger bekend. In totaal trekt de gemeente Maastricht 700.000 euro uit voor sportevenementen in de regio. Het grootste deel daarvan gaat naar Maastricht als start- of aankomstplaats in de Tour de France.

Als de stad van kersvers Giro-winnaar Tom Dumoulin het lukt om een Touretappe naar Zuid-Limburg te krijgen met een start of finish in Maastricht, heeft de gemeente daarvoor al 525.000 euro in de spaarkas zitten.

Froome houdt minder rekening met Quintana na Giro

Chris Froome ziet Nairo Quintana niet als de grootste uitdager om hem van zijn vierde Tourzege te houden. Dat vertelde de Brit aan persbureau Reuters. "Mijn grootste concurrenten komen niet uit de Giro. Ik denk dat het zwaar zal worden voor Nairo om de Giro en de Tour te rijden." Quintana wilde voor de dubbel Giro-Tour gaan, maar Tom Dumoulin liet die droom al uiteen spatten.

"Misschien zal Nairo beter zijn in de Tour omdat hij beter is in zijn tweede grote ronde dan in zijn eerste", vulde Froome aan. "Maar mijn grootste tegenstanders zullen Romain Bardet, Alberto Contador en Richie Porte zijn."

Van der Poel tweede in Frankrijk

Johan Le Bon won de tweede rit in de Boucles de la Mayenne. De Fransman was gisteren in de proloog ook al de beste.

Na de proloog ging Johan Le Bon van FDJ aan de leiding in eigen land. Mathieu van der Poel werd derde en kon in de heuvelachtige tweede rit zijn slag slaan. Die tweede etappe ging van Renault Saint-Berthevin naar Ernée, over 187 op en neer gaande kilometers. In de finale werd er rond Ernée een plaatselijk parkoers afgelegd, waarop een kopgroep van vijf renners weg kwam. Daarbij Van der Poel, maar ook Lilian Calmejane.

De twee bleken de sterkste renners en scheidden zich af van de rest. Maar AG2R La Mondiale haalde het duo bij. Kort voor de sprint bergop reed leider Le Bon weg, de Fransman hield solo vol.

Van Avermaet winnaar in Luxemburg

Greg van Avermaet kraaide victorie in de derde etappe van de Ronde van Luxemburg. De olympisch kampioen won de sprint in Walferdange.

De Ronde van Luxemburg zorgde steevast voor zware etappes in een adembenemend landschap. De 178 kilometer lange tweede rit in lijn van Steinfort naar Walferdange zorgde daarin echt niet voor een uitzondering. 

Een groep van 18 ging sprinten om de zege. Greg van Avermaet trok de sprint aan voor ploeggenoot Jempy Drucker, maar zegevierde zelf.

Foto: Cor Vos