HomeNieuwsGiro d'Italia: alle klassementswinnaars op een rijtje

Giro d’Italia: alle klassementswinnaars op een rijtje

Want de Giro is meer dan alleen een strijd om de roze trui.

Op het Piazza del Duomo in Milaan zijn de stofwolken allang opgetrokken. Het is weer business as usual in de Italiaanse miljoenenagglomeratie. Van de Giro d’Italia, die er zondag finishte, is niks meer te zien. Toch zullen wielerliefhebbers het beroemde plein nog lang zien als het plein waar Tom Dumoulin de Trofeo Senza Fine in de lucht mocht steken.

Maar weet u eigenlijk wie de andere klassementen wonnen? Wieler Revue zet alle klassementen voor u op een rijtje.

Maglia Rosa – Tom Dumoulin

Moet hier nog over worden geschreven? Nee, hè? Morgen wordt Tom Dumoulin in het centrum van Maastricht gehuldigd als winnaar van de honderdste Giro d’Italia. En, het moet gezegd, de zege komt hem als geen ander toe.

Maglia Bianca – Bob Jungels

Ook spannend was het in de strijd om de witte trui. Bob Jungels en Adam Yates bekampten elkaar voortdurend om de witte trui. Bij het ingaan van de allesbeslissende tijdrit zit het witte kleinood nog om de ranke schouders van de Brit, maar het is uiteindelijk Jungels die er voor het tweede jaar op rij met de witte trui vandoor gaat.

Het verschil met Yates, vorig jaar wel de beste in het jongerenklassement van de Tour de France, is uiteindelijk één minuut en zes seconden.

Maglia Ciclamino – Fernando Gaviria

In je eerste grote ronde direct vier ritten winnen. Dat is weinigen gegeven. Maar Fernando Gaviria doet het gewoon! Met zijn machtige sprints 

De meest indrukwekkende sprint is die in de straten van Tortona. De Colombiaanse sprintsensatie moet van heel ver komen maar weet op het juiste moment een gat te vinden. Hij passeert alles en iedereen met een paar krachtige rukken aan het stuur en kan zijn armen voor de vierde keer omhoog steken.

In de laatste week heeft Gaviria slechts een doel: uitrijden. En in deze missie slaagt de nummer vier van het Olympische omnium glansrijk. Hij eindigt keurig op de 130e positie in het klassement. En belangrijker; de paarse puntentrui is voor hem! En met overmacht trouwens. Waar Gaviria 325 punten scoort komt nummer twee, Jasper Stuyven, niet verder dan 192 punten.

Wie twijfelt er nu nog aan het talent van deze Colombiaan?

Maglia Azzura – Mikel Landa

Waar de Giro d’Italia van Mikel Landa in eerste instantie lijkt uit te draaien op een nachtmerrie weet de Spanjaard van Team Sky er uiteindelijk nog het beste van te maken. In de rit naar de Blockhaus is Landa één van de grote slachtoffers.

Landa is down, but not out. In de laatste week lijkt er geen einde te komen aan de energiereserves van de Sky-renner. Hij wordt zowel door Vincenzo Nibali als Tejay Van Garderen geklopt. Maar op weg naar Piancavallo is het eindelijk raak.

En als extra bonus ziet Landa zijn aanvalsdrift dankzij 224 behaalde bergpunten ook nog eens worden beloond met de blauwe bergtrui. Ook zijn voorsprong (106 punten op Luis Leon Sanchez) is aanzienlijk te noemen.

Een trotse Michele Scarponi kijkt van bovenaf mee naar zijn vriend Mikel Landa.

Traguardo Volante – Daniel Teklehaimanot

Een minder bekend klassement is dat van de tussensprint. Toch wordt hier echt wel om gestreden. Een prijs meepikken in een grote ronode is per slot van rekening natuurlijk niet verkeerd. De meester van de tussensprint heet dit jaar Daniel Teklehaimanot. De Eritrese coureur van Dimension Data behaalde in totaal 55 punten. Dat is welgeteld een puntje meer dan Pavel Brutt.

Combattività Generale – Mikel Landa

Een nog obscuurder klassement. Hoe werkt het? Je kunt bij elke streep die er is getrokken punten verzamelen. Het maakt niet uit of dat nu de finish is, de streep voor de bergprijs of een tussensprint is. Ritten winnen is dus een handige tactiek, maar dat doe je het liefst ook met een paar beste aanvallen. En dat is precies wat Mikel Landa heeft gedaan.

Landa pakte ook de Cima Coppi even mee.

Classifica Fuga Generale – Pavel Brutt

Het klassement van de tussensprints ging nipt aan zijn Russische neus voorbij, maar Pavel Brutt ziet zijn drang tot aanvallen toch beloond met een prijs in de vorm van het aanvalsklassement. Van de 3.609,1 af te leggen kilometers rijdt hij er maar liefst 610 op kop van de koers. Een indrukwekkend aantal kilometers.

Winning team – Movistar

Het ploegenklassement kennen we natuurlijk ook in de Giro d’Italia. De winnaar – Movistar – noteert 272 uur, 21 minuten en 54 seconden op de tabellen. Goed voor een tweede plaats met Nairo Quintana in de eindrangschikking, maar wel de zege in dit klassement. De voorsprong op AG2R La Mondiale, de nummer twee, bedraagt meer dan een uur. Bardiani – CSF maakt het wel heel bont. Zij zijn bijna 11 uur langzamer dan Movistar.

Super Team – Quick-Step Floors

En dan hebben we het ploegenklassement op basis van punten nog. Hierin zien we niet geheel verrassend de ploeg van Bob Jungels en Fernando Gaviria aan kop. Met vijf ritzeges verzamel je immers al vijf keer vijftig punten. Dan gaat het hard. De formatie onder leiding van Patrick Lefevere wint dit klassement dan ook met overmacht.

Fair Play – Bora – Hansgrohe

En het laatste officiële klassement waarover de Giro communiceert is het Fair Play klassement. Kort samengevat: wie de minste straffen krijgt wint. Hoe werkt dit? De puntenaantallen worden op de volgende manier berekend:
– Een waarschuwing is 0,5 punt.
– Boetes leveren één punt op voor elke tien Zwiserse Frank.
– Twee punten worden er opgeteld voor elke seconde tijdstraf.
– Deklassering van een renner is goed voor 100 punten.
– Een uitsluiting van een renner is 1000 punten waard.
– Maar met een positieve dopingtest ben je pas echt de sigaar. Dat levert namelijk 2000 punten op in dit negatieve klassement.

Het feit dat Bora – Hansgrohe dit klassement wint doet vermoeden dat zij een nette Giro hebben gereden. En dat klopt, want de ploeg verzamelde slechts 20 punten. Een schril contrast met de laatste ploeg in dit klassement. Bahrain Merida heeft maar liefst 1080 punten op te teller staan.

Maglia Nera – Giuseppe Fonzi

En wij besluiten natuurlijk met dit klassement. Nee, Giuseppe Fonzi heeft niet alleen maar achterin het peloton gereden. Hij bracht in de zevende etappe bijvoorbeeld een dagje door in de kopgroep. Maar toch bleek Giuseppe Fonzi aan het eind van de rit de slechtste renner in de Giro. Of genoot hij simpelweg het meest van alle Italiaanse pracht en praal?

Omdat hij de Maglia Nera niet meer van de organisatie krijgt besloot hij om dat de laatste rit zelf maar te doen. In het cultklassement zou Fonzi, als een dergelijk klassement zou bestaan, wat ons betreft zeer hoog eindigen.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

Meer zoals dit

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....