Eindstreep: Dit was er 27 mei aan de hand in wielerland

De roze droom leeft voort voor Tom Dumoulin!

Eindstreep: Dit was er 27 mei aan de hand in wielerland

27 mei 2017; de dag van de laatste bergrit in de Giro d'Italia.

Pinot aan het feest in Asiago

De laatste rit in lijn van de honderdste Ronde van Italië is een prooi voor Thibaut Pinot. De Fransman van FDJ was na een hectische strijd tussen de klassementsrenners de sterkste in de sprint van een elitegroepje. Hij verwijst Ilnur Zakarin en Vincenzo Nibali naar de plaatsen twee en drie.

De koers barst al open op de Monte Grappa, maar komt pas echt tot ontbranding op de flanken van de Foza. De laatste klim van de Giro vormt het decor voor een spervuur aan demarrages. Een groep van vijf man, met daarin ook nog de roze Nairo Quintana en Domenico Pozzovivo pakt vijftien seconden tijdwinst op de tweede club renners, aangevoerd door Tom Dumoulin.

In de straten van Asiago is Thibaut Pinot uiteindelijk veruit de beste in de groepssprint. Kijk voor het volledige ritverslag hier.

Buit nog niet binnen voor Dumoulin: 'Ik heb een hele goede dag nodig'

Het was penibel, maar uiteindelijk slaagde Tom Dumoulin erin om de schade te beperken. Bij het ingaan van de slottijdrit van Monza naar Milaan is het verschil tussen Dumoulin en rozetruidrager Nairo Quintana 53 seconden, goed voor een voorlopige vierde plaats in het klassement. "Ik ben trots op hoe ik heb gereden vandaag", laat een Dumoulin in een eerste reactie weten. "Ik voelde me zowel mentaal als fysiek veel beter dan gisteren."

Dumoulin heeft in het interview vlak na de finish ook lovende woorden over voor de mannen die Dumoulin in de slotfase van de etappe bijstonden. "Ik ben Mollema, Jungels en Yates eeuwig dankbaar voor hun hulp; die hebben zich echt onsterfelijk gemaakt voor mij."

Toch weet Dumoulin dat de buit nog niet binnen is. "De tijdsverschillen in de tijdrit zullen niet heel groot zijn omdat ik erg vermoeid ben na deze week in de bergen. Ik heb morgen een hele goede dag nodig om het verschil te overbruggen. Ik zal me focussen op mijn eigen prestatie en dan zullen we het wel zien."

Dumoulin moet morgen 53 seconden goedmaken op Quintana om de Colombiaan te passeren in het algemeen klassement. Ook dient de Limburgse hoop in bange dagen nog veertien en tien seconden te winnen op respectievelijk Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot.

Dumoulin start tijdrit om 16.47

Davide Formolo is even voor half vijf de eerste man uit de top tien die aan zijn tijdrit begint. Na Formolo volgen de overige favorieten. Tom Dumoulin start om 16.47 uur aan zijn 21e en laatste queeste naar de roze trui.

Starttijden top 10

16.29 - Davide Formolo (Cannondale - Drapac)

16.32 - Bob Jungels (Quick-Step Floors)

16.35 - Adam Yates (Orica - Scott)

16.38 - Bauke Mollema (Trek - Segafredo)

16.41 - Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)

16.44 - Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin)

16.47 - Tom Dumoulin (Sunweb)

16.50 - Thibaut Pinot (FDJ)

16.53 - Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

16.56 - Nairo Quintana (Movistar)

Klik hier voor een overzicht van de starttijden alle Nederlanders en overige kanshebbers op de ritzege.

Maurits Lammertink baas in Belgische koninginnenrit 

Maurits Lammertink wint de zwaarste beproeving van de Baloise Belgium Tour met start en aankomst in Ans. De Nederlander maakt onderdeel uit van een vroege kopgroep die het tot het einde mag uitzingen. Op vier kilometer van de meet demarreert Lammertink. Samen met Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) rijdt hij door tot aan de finish, waar Lammertink de Portugees klopt in de sprint.

Foto's: Cor Vos