Eindstreep: Dumoulin speelt in roze trui op Nederlandse succesdag

Hollandse glorie op 25 mei.

Eindstreep: Dumoulin speelt in roze trui op Nederlandse succesdag

Hemelvaartsdag was een goede dag voor Nederland wielerland. Het nieuws:

Dumoulin laat tegenstand beven in Giro, Van Garderen wint Dolomietenrit

Tejay van Garderen toonde zich de sterkste in de achttiende rit van de Giro d'Italia. Op de klim naar Ortisei/St. Ulrich kwam de Amerikaan als eerste boven.

In 137 kilometer lagen 5 gecategoriseerde beklimmingen op de renners te wachten. De Passo Pordoi, Valparola, Gardena, Pinei en de slotklim van Pontives waren de hemel voor klimmers. En voor de wielerliefhebber.

Op de Passo Gardena bedroeg het gat tussen het peloton en de kopgroep 2 minuten, waarna Movistar Team het tempo opvoerde. Ten Dam moest meteen lossen, waarna Dumoulin geïsoleerd zat.

Nairo Quintana trok ten strijde op de Passo Gardena. Ook Vincenzo Nibali ging er vandoor. Dumoulin moest alles zelf oplossen. Dat deed de roze trui zonder pardon. Landa en Van Garderen reden in de afdaling van de Passo di Pinei weg van de andere vluchters. Met een minuut achterstand begonnen de klassementsrenners aan de slotklim naar Ortisei/St. Ulrich. Onder het tempo van Movistar Team werd niet veel geleden door de favorieten.

Een aantal kilometer voor de top viel dan toch Quintana aan. Vreemd genoeg wilde geen enkele andere favoriet reageren op de Colombiaan. FDJ mende de meute en liet Sébastien Reichenbach in tempo spelenderwijs naar Quintana rijden.

Op een demarrage van Nibali reageerde Dumoulin wel. De roze trui viel vervolgens een aantal keer zelf aan. Tejay van Garderen won de sprint van Landa, terwijl Dumoulin, Nibali en Quintana door enkel naar elkaar te kijken een minuut verloren op onder meer Thibaut Pinot.

Dumoulin: 'Van mij mogen Nibali en Quintana podium verliezen'

Tom Dumoulin heerste en verdeelde vandaag in de Giro d'Italia. Hij was niet gediend van de koerstactiek van rivalen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Op de slotklim viel Quintana aan, waarna FDJ het gat dichtte. Vervolgens ging Nibali, Dumoulin counterde. Wat daarna volgde, was een tactisch steekspel. De roze trui wilde de concurrentie lossen, maar dat lukte niet. Nibali en Quintana wilden vervolgens de kop niet meer overnemen.

"Als Nibali en Quintana vandaag in de finale zo rijden, mogen ze van mij best de podiumplekken verliezen in Milaan", aldus Dumoulin na de aankomst in Ortisei/St. Ulrich. 

"Ik voelde me goed. Ik verloor geen tijd op Nibali en Quintana, op de rest wel. Een slechte en vreemde tactiek van die jongens, die van mij echt niet op het podium hoeven in Milaan. Ik hoop dat Thibaut Pinot op het podium staat. Ik hoop samen met hem die twee een hak te kunnen zetten in het slotweekend."

Van der Poel wint in België, maar verlaat koers voor WB mountainbike

De tweede rit in de Ronde van België was een prooi voor Mathieu van der Poel. Vier vluchters waren eraan voor de moeite eens de finale begon. Dat gebeurde op de Kemmelberg. Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tiesj Benoot, Oliver Naesen en Philippe Gilbert trokken door. Leider Bryan Coquard moest passen. De groep met de grote namen trok richting Moorslede om de winnaar te bepalen.

De sprint van de kopgroep werd gewonnen door Mathieu van der Poel. Die verlaat vanavond de Ronde van België om dit weekend de wereldbekermanche mountainbike in het Duitse Albstadt te rijden. 

Roosen juicht in Noorwegen

Timo Roosen won de tweede etappe in de Tour des Fjords na solo aan te komen. Nadat het peloton zich had laten verrassen door de vluchtersgroep gisteren, moest het in de tweede etappe vol aan de bak. Topfavoriet Edvald Boasson Hagen wilde in eigen land koste wat kost de tweede rit winnen, maar zag zijn poging niet slagen.

Timo Roosen van Team LottoNL-Jumbo kwam in de finale alleen op kop te liggen. De Noord-Brabander reed solo naar zijn eerste zege als professional. Boasson Hagen won de pelotonsprint.

Foto: Cor Vos