Eindstreep: Rolland voor winst, Dumoulin zonder problemen naar Dolomieten

Alles over de zeventiende Giro-rit, met een vleugje België

Eindstreep: Rolland voor winst, Dumoulin zonder problemen naar Dolomieten

De Eindstreep is er ook vandaag om het nieuws kort samen te vatten:

Rolland soleert naar zege na lange vlucht, Dumoulin nog steeds roze

Pierre Rolland won de zeventiende etappe in de Giro d'Italia. De Fransman van Cannondale-Drapac bleef als sterkste over van de vroege vlucht. Daags na de koninginnenrit wist Tom Dumoulin zich nog steeds in het roze. 

De 17de etappe voerde van Tirano naar Canazei, over de klim naar Aprica, de Passo Tonale en met een glooiende finale in de Val di Fassa. Aantrekkelijk voor vluchters. Dat wist ook het Giro-peloton. Een enorm grote groep weekte zich los van de groep met de roze trui.

Team Sunweb liet het gat groot worden, zelfs tot wel 14 minuten groeide de voorsprong. Jan Polanc van UAE Team Emirates zat van voren, hij stond 13de in het klassement op ruim 12 minuten van Dumoulin. De Sloveen reed dus even virtueel in het roze.

Quick-Step Floors halveerde de voorsprong van de kopgroep. Daar volgde slag om slinger een demarrage. De enige die echt weg kon komen was Pierre Rolland. De Franse klimmer reed rap weg van de tegenstand en hield solo vol tot in Canazei.

Geen fysieke ongemakken meer voor Dumoulin

Tom Dumoulin heeft geen fysieke problemen, zo meldde hij deze ochtend aan Telesport. "Fysiek is er geen probleem", aldus de roze trui. "Ik ga vandaag weer lekker knallen", vertelde hij met een lach aan de mannen van De Telegraaf.

"Tom heeft een goede nachtrust gehad", klinkt het bij Team Sunweb. "Hij heeft gisteravond in het hotel meteen de knop omgezet en direct na de wedstrijd pasta gegeten. Ook 's avonds at hij weer goed."

Bak krijgt bakken bier

Feest voor Lars Bak. Bier. En veel ook. De Giro-organisatie loofde een prijs uit voor de zwaarste renner die de koninginnenrit zou uitrijden. En belofte maakt schuld.

100 flesjes bier vielen Lars Bak van Lotto Soudal ten deel. De Deen weegt 80 kilo schoon aan de haak en eindigde op meer dan 50 minuten van ritwinnaar Vincenzo Nibali.

Aanvankelijk leidde de prijs tot veel opschudding bij Team Sunweb. Tom Stamsnijder zou namelijk 90 kilo wegen en had de prijs binnen handbereik. Een foutje in de statistieken was het, want Stamsnijder weegt 'maar' 77 kilo.

Coquard sprint naar zege in Belgische opener

Op de Wandelaar in Knokke-Heist was Bryan Coquard de sterkste sprinter in de eerste rit van de Ronde van België. De Ronde van België opende met een klassieke etappe naar De Wandelaar in Knokke-Heist. 

Een vijftal toonde zich de gehele rit van voren. De vijf waren er op tijd aan voor de moeite. Mathieu van der Poel voerde nog een tijd lang het tempo in het peloton, waarna de sprint werd ingeleid in Knokke-Heist. Een massale valpartij ontsierde die sprint, terwijl Bryan Coquard met afstand de snelste was. 

Foto: Cor Vos