HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 17 | Tirano-Canazei | 219 km

Giro d’Italia vandaag: 17 | Tirano-Canazei | 219 km

Kan Dumoulin zich herstellen van een baaldag tijdens de koninginnenrit?

De dag na de koninginnenrit is daar. Tussen Tirano en Canazei liggen 219 verraderlijke kilometers. Op en af, met het slot licht oplopend. Ideaal voor oorlog tijdens de koers, ideaal voor een rustdag op de fiets. Waar kiezen de klassementsrenners voor?

Streek

Tekst Ludo van Klooster
De renners vertrekken in de regio Lombardije vanuit Tirano, net als de rode, idyllisch toeristische Bernina Express die over Europa’s hoogst gelegen spoorweg naar Sankt Moritz gaat. De Giro trekt oostwaarts voor een relatief gemakkelijke etappe tussen twee loodzware ritten in.

De renners komen in de regio Trentino Alto Adige via Cles Val di Non, waar de vader van Maurizio Fondriest een van de vele appeltelers is voor de firma Melinda. De karavaan gaat ten noorden van Trento door een indrukwekkende druivenstreek waar op tachtig kilometer van de nish een laatste klimmetje wordt genomen, de Giovo. Deze is bekend van het naburige dorp Palù di Giovo van de wielrenners Gilberto Simoni (Giro-winnaar 2001 en 2003, hij droeg 24 dagen de roze trui) en de broers Moser.

Francesco, die de Giro in 1984 won, is de bekendste van alle Mosers. Hij heeft met zijn twee zonen en dochter een bloeiend wijnbouwbedrijf. Zijn drie broers Aldo, Enzo en Diego waren ook profrenner, van wie Enzo en Aldo ieder twee dagen de roze trui hebben gedragen. Francesco spant de kroon met 57, alleen Merckx heeft beter gedaan met 78 dagen.

Na Giovo loopt de weg vooral op (en soms wat af ) via Cavalese, Predazzo en Moena naar de 1442 meter hoog gelegen uitvalsbasis voor wintersporters Canazei.

Enkel maar richting de Dolomieten.

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster
De niet erg lastige Aprica- en Tonale-klimmen in het begin van de etappe zullen zorgen voor aanvallers, met daarbij mogelijk klassementsrenners die uit de top zijn weggevallen. Zo verging het Johan van der Velde in de Giro 1987. Hij had in het begin van de ronde veel tijd verloren en toen hij in het Pinksterweekend de geest kreeg, kon hij twee dagen achtereen wegvluchten en solerend zegevieren. De tweede finishlijn lag net als vandaag in Canazei.

Wie kan er aanvallen zoals Johan in ‘87, dus wie is al uitgeteld voor het klassement? Vul die vandaag maar in, aanvallen!

 

Van de zes eerdere aankomsten in Bormio is de meest historische van 1988, toen de renners vanaf de Gavia in de sneeuw waren afgedaald. Van der Velde had als eerste de top van de Gavia bereikt, maar kroop daarna door kou bevangen in een auto. In Bormio moesten veel renners bijna van hun fiets worden gebeiteld. De ritwinst was voor Erik Breukink, de roze trui voor Andy Hampsten, die als enige Amerikaan een Giro won.

De grote vraag vandaag is natuurlijk: kan Dumoulin zich staande houden in al dit geweld? En hoe staat het met Mollema en Kruijswijk in de week van de waarheid? Afgelopen januari heeft Steven Kruijswijk deze etappe al aangekruist. Dus wie weet…

Het parkoers vandaag ziet er zo uit.

Een interessante etappe.

Favorieten

Een klassiekertje, favorieten voor dit soort etappes opnoemen. Allereerst moet je dan de keuze maken: wordt het een rit voor aanvallers, of de klassementsrenners?

Dat is natuurlijk aan de heren favorieten zelf, maar wij gaan vandaag voor een relatief rustdagje waarbij aanvallers hun gang kunnen gaan.

Types als Omar FraileRui CostaPierre Rolland en Giovanni Visconti moeten dan goed voor de dag komen. Ook renners die een klassement in de marge aan het rijden zijn, moeten worden aangestipt.

Omar Fraile won al de elfde etappe.

Sébastien Reichenbach (17)Hubert Dupont (19), Franco Pellizotti (21) en misschien wel Stef Clement (22) kunnen hun slag slaan. En wie weet wil Mikel Landa zijn leiding in het bergklassement verstevigen.

Wieler Revue tipt vandaag niemand, om lekker veilig te blijven.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...

Van Milan Vader wordt veel verwacht bij Jumbo-Visma: ‘Wat Primoz Roglic goed kan, kan Milan óók goed’

En dus is nog niet helemaal duidelijk wat de Nederlandse ploeg ziet in de...