Balende Tom Dumoulin: "Ik kon het echt niet langer ophouden"

Rozetruidrager Dumoulin reageert teleurgesteld aan het einde van de zestiende rit.

Balende Tom Dumoulin: "Ik kon het echt niet langer ophouden"

Met nog een goede dertig kilometer te rijden in de 222 kilometer lange expeditie van Rovetta naar Bormio zet Tom Dumoulin zijn fiets langs de kant van de weg. De Limburgse troef van Team Sunweb moet zijn natuurlijke behoefte doen. "Ik kon het echt niet langer ophouden", verklaart een zichtbaar balende Dumoulin in het flashinterview na afloop van de etappe.

"In de afdaling van de Stelvio begon ik het al te voelen", meldt een teleurgestelde Dumoulin, die in totaal dik twee minuten verloor op Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Vlak voordat de groep der favorieten aan de Umbrailpas begint is er voor de Maastrichtse hoop in bange dagen geen houden meer aan. "Ik kon echt niet meer verder."

Het is niet de eerste keer dat Dumoulin met dit probleem te maken heeft. "Vorig jaar had ik dit ook in de Tour", zegt hij in een interview met NOS. "Toen won ik trouwens de etappe een dag later, dus het zegt niks. Maar dit is gewoon kut", concludeert de Limburger.

De sanitaire stop kost de Nederlandse klassementsleider bijna twee minuten. In zijn eentje probeert Dumoulin er na zijn toiletbezoek nog het beste van te maken. "Ik besloot te blijven vechten en pas aan de meet conclusies te trekken." En met resultaat, want nog altijd staat Dumoulin aan de leiding in het klassement. De voorsprong op Nairo Quintana is wel geslonken naar een halve minuut. Iets waar Dumoulin vanzelfsprekend niet tevreden mee is: "Ik voelde me erg sterk en had volgens mij makkelijk bij Vincenzo Nibali en Nairo Quintana kunnen blijven."

Foto: Cor Vos