HomeNieuwsGIRO D'ITALIA: DUMOULIN VERLIEST VEEL TIJD DOOR MAAGPROBLEMEN; RITZEGE VOOR NIBALI

GIRO D’ITALIA: DUMOULIN VERLIEST VEEL TIJD DOOR MAAGPROBLEMEN; RITZEGE VOOR NIBALI

De kopman van Team Sunweb levert door maagproblemen bijna zijn hele voorsprong in.

In de strijd om de eindzege in de honderdste Giro d’Italia heeft Tom Dumoulin veel tijd verloren op zijn concurrenten. De Limburger moet vlak voor de laatste beklimming een sanitaire stop inlassen en verliest meer dan een minuut op zijn naaste belagers in het algemeen klassement. Toch behoudt de kopman van Team Sunweb de leiding in het algemeen klassement, al is de voorsprong nu nog een goede halve minuut ten opzichte van Nairo Quintana.

De ritzege in de zware bergrit is voor Vincenzo Nibali. De Italiaan van Bahrain Merida haalt in de afdaling van de Umbrailpas de Spaanse Sky-renner Mikel Landa bij. Nibali klopt de vroege vluchter vervolgens in de eindsprint. Quintana wordt op twaalf seconden van het duo derde.

Inleidende beschietingen

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Julia Viellehner, Nicky Hayden en de slachtoffers van de aanslag in Manchester vertrekt het peloton vanuit Rovetta. De renners hebben er zin in, want in het eerste, vlakke deel van de rit ligt het gemiddelde boven de vijftig kilometer per uur.

Toch slaagt een omvangrijke kopgroep er uiteindelijk in om weg te komen. In de groep zitten grote namen als Steven Kruijswijk (LottoNL – Jumbo) en Mikel Landa (Team Sky). Ook het Dimension Data duo Igor Antón en Omar Fraile is van de partij. Cannondale – Drapac stuurt met Michael Woods, Joe Dombrowski en Pierre Rolland drie mannen mee.

Movistar is met drie man vertegenwoordigd. In dienst van kopman Nairo Quintana zijn Andrey Amador, Winner Anacona en Gorka Izagirre de vooruitgeschoven posten. Voor Tom Dumoulin zit alleen Laurens ten Dam van voren.

Sanchez primus op Cima Scarponi

De eerste hindernis van de dag is de Mortirolo. Ondanks dat deze bergpas vanaf de – tussen haakjes – eenvoudige kant wordt beklommen eist de beklimming al zijn tol voor de mindere klimmers. Luis Leon Sanchez (Astana) toont zijn goede benen op de beruchte beklimming en mag van de andere leden van de kopgroep als eerste bovenkomen.

Op de flanken van de Stelvio voert Trek – Segafredo het tempo aan in het peloton. Dit weet de ploeg vol te houden tot op de besneeuwde top. De andere kopmannen halen het nog niet in hun hoofd om de Maglia Rosa aan te vallen en gezamenlijk rijden de matadoren omhoog. In de kopgroep is het nu Mikel Landa die als eerste het dak van de Giro aantikt.

Na een snelle afdaling duikt de karavaan met een kopgroep van vijf Zwitserland binnen. Op 34 kilometer van de meet waagt Steven Kruijswijk zijn kans. Na het mislukken van zijn klassement wil de kopman van LottoNL – Jumbo graag een ritzege meegraaien. De Nederlander krijgt Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) en Mikel Landa (Team Sky) mee.

Sanitaire stop Dumoulin

Vlak voor de renners de Umbrailpas opdraaien haalt de natuur Tom Dumoulin in. De rozetruidrager is vlak voor de voet van de laatste klim van de dag gedwongen om zijn behoefte te doen aan de kant van de weg. Hoewel Dumoulin een goede minuut later alweer op de fiets stapt zijn de overige klassementsmannen gevlogen. Hij verweert zich kranig, maar hij kan niet voorkomen dat zijn achterstand op de top richting de tweeënhalve minuut gaat.

Ook Mikel Landa vindt het welletjes geweest. In de jacht op de bergpunten en een mogelijke ritzege schudt hij zijn kompanen af. Vlak voor de top van de beklimming besluiten Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin ervandoor te gaan. Op de top heeft het kwartet nog maar een seconde of tien achterstand op de eenzame vluchter. In de afdaling daalt de Haai van Messina op het scherpst van de snede en hij is dan ook degene die Mikel Landa bijhaalt.

De twee mogen in de bochtige finale strijden om de ritzege. Landa gaat de sprint vroeg aan, maar Nibali zet zijn wiel in de laatste bocht naast dat van de Spanjaard. Nibali passeert Landa op de streep, tot grote frustratie van de Spanjaard. Nibali is de eerste renner uit de laars die een etappezege pakt in de honderdste Giro.

Dumoulin behoudt leiding

Ook Dumoulin zet alle zeilen bij in de afdaling en met resultaat. Dumoulin houdt nog 31 seconden over op Nairo Quintana. Nibali stijgt naar de derde plek in het klassement op 1’12” van de zichtbaar getergde leider in het klassement.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Fietsmerk Scott photoshopt de Paus prachtig op een mountainbike in volle afdaling

Wielrennen is van huis uit een katholieke sport. De Paus zegent bijvoorbeeld nog ieder...

Wielrennen op tv: de Dauphiné en koersen in de lage landen deze week!

Het wielercircus dender weer in volle vaart door. Deze week staan er een aantal...

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Meer zoals dit

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Toon Aerts doet emotionele oproep na positieve test Bossuyt: ‘De dagen tikken traag weg, vind steun op school waar ik ben gaan lesgeven’

Dat zorgt ervoor dat Toon Aerts zich genoodzaakt voelt om te reageren, want hij...