HomeNieuwsGIRO D'ITALIA: DUMOULIN VERLIEST VEEL TIJD DOOR MAAGPROBLEMEN; RITZEGE VOOR NIBALI

GIRO D’ITALIA: DUMOULIN VERLIEST VEEL TIJD DOOR MAAGPROBLEMEN; RITZEGE VOOR NIBALI

De kopman van Team Sunweb levert door maagproblemen bijna zijn hele voorsprong in.

In de strijd om de eindzege in de honderdste Giro d’Italia heeft Tom Dumoulin veel tijd verloren op zijn concurrenten. De Limburger moet vlak voor de laatste beklimming een sanitaire stop inlassen en verliest meer dan een minuut op zijn naaste belagers in het algemeen klassement. Toch behoudt de kopman van Team Sunweb de leiding in het algemeen klassement, al is de voorsprong nu nog een goede halve minuut ten opzichte van Nairo Quintana.

De ritzege in de zware bergrit is voor Vincenzo Nibali. De Italiaan van Bahrain Merida haalt in de afdaling van de Umbrailpas de Spaanse Sky-renner Mikel Landa bij. Nibali klopt de vroege vluchter vervolgens in de eindsprint. Quintana wordt op twaalf seconden van het duo derde.

Inleidende beschietingen

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Julia Viellehner, Nicky Hayden en de slachtoffers van de aanslag in Manchester vertrekt het peloton vanuit Rovetta. De renners hebben er zin in, want in het eerste, vlakke deel van de rit ligt het gemiddelde boven de vijftig kilometer per uur.

Toch slaagt een omvangrijke kopgroep er uiteindelijk in om weg te komen. In de groep zitten grote namen als Steven Kruijswijk (LottoNL – Jumbo) en Mikel Landa (Team Sky). Ook het Dimension Data duo Igor Antón en Omar Fraile is van de partij. Cannondale – Drapac stuurt met Michael Woods, Joe Dombrowski en Pierre Rolland drie mannen mee.

Movistar is met drie man vertegenwoordigd. In dienst van kopman Nairo Quintana zijn Andrey Amador, Winner Anacona en Gorka Izagirre de vooruitgeschoven posten. Voor Tom Dumoulin zit alleen Laurens ten Dam van voren.

Sanchez primus op Cima Scarponi

De eerste hindernis van de dag is de Mortirolo. Ondanks dat deze bergpas vanaf de – tussen haakjes – eenvoudige kant wordt beklommen eist de beklimming al zijn tol voor de mindere klimmers. Luis Leon Sanchez (Astana) toont zijn goede benen op de beruchte beklimming en mag van de andere leden van de kopgroep als eerste bovenkomen.

Op de flanken van de Stelvio voert Trek – Segafredo het tempo aan in het peloton. Dit weet de ploeg vol te houden tot op de besneeuwde top. De andere kopmannen halen het nog niet in hun hoofd om de Maglia Rosa aan te vallen en gezamenlijk rijden de matadoren omhoog. In de kopgroep is het nu Mikel Landa die als eerste het dak van de Giro aantikt.

Na een snelle afdaling duikt de karavaan met een kopgroep van vijf Zwitserland binnen. Op 34 kilometer van de meet waagt Steven Kruijswijk zijn kans. Na het mislukken van zijn klassement wil de kopman van LottoNL – Jumbo graag een ritzege meegraaien. De Nederlander krijgt Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice) en Mikel Landa (Team Sky) mee.

Sanitaire stop Dumoulin

Vlak voor de renners de Umbrailpas opdraaien haalt de natuur Tom Dumoulin in. De rozetruidrager is vlak voor de voet van de laatste klim van de dag gedwongen om zijn behoefte te doen aan de kant van de weg. Hoewel Dumoulin een goede minuut later alweer op de fiets stapt zijn de overige klassementsmannen gevlogen. Hij verweert zich kranig, maar hij kan niet voorkomen dat zijn achterstand op de top richting de tweeënhalve minuut gaat.

Ook Mikel Landa vindt het welletjes geweest. In de jacht op de bergpunten en een mogelijke ritzege schudt hij zijn kompanen af. Vlak voor de top van de beklimming besluiten Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Domenico Pozzovivo en Ilnur Zakarin ervandoor te gaan. Op de top heeft het kwartet nog maar een seconde of tien achterstand op de eenzame vluchter. In de afdaling daalt de Haai van Messina op het scherpst van de snede en hij is dan ook degene die Mikel Landa bijhaalt.

De twee mogen in de bochtige finale strijden om de ritzege. Landa gaat de sprint vroeg aan, maar Nibali zet zijn wiel in de laatste bocht naast dat van de Spanjaard. Nibali passeert Landa op de streep, tot grote frustratie van de Spanjaard. Nibali is de eerste renner uit de laars die een etappezege pakt in de honderdste Giro.

Dumoulin behoudt leiding

Ook Dumoulin zet alle zeilen bij in de afdaling en met resultaat. Dumoulin houdt nog 31 seconden over op Nairo Quintana. Nibali stijgt naar de derde plek in het klassement op 1’12” van de zichtbaar getergde leider in het klassement.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Dylan van Baarle vertelt over mountainbike-avontuur op Curaçao: ‘Ik bleef hangen achter een struik, en ging kopje onder’

In de podcast In Koers vertelt hij over zijn avontuur op het eiland, waar...

Meer zoals dit

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...