HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 16 | Rovetta - Bormio | 222 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 16 | Rovetta – Bormio | 222 kilometer

De messen worden geslepen. Wie mogen er na drie Dolomietenreuzen een feestje vieren?

Het is de dag van de waarheid. Met 222 kilometer is de rit naar Bormio één van de langste ritten van deze Giro. Maar ze is ook één van de zwaarste etappes. Met de Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpas staan er drie serieuze bergen op het menu. Kan rozetruidrager Tom Dumoulin standhouden?

Streek

Tekst Ludo van Klooster
Na de rustdag begint de beslissende slotweek van de Giro. Vandaag de koninginnenrit met de mythische bergen de Mortirolo en de Stelvio (Cima Coppi, hoogste Giro-punt) die van maar liefst twee kanten moet worden beklommen. De etappe speelt zich af in de regio Lombardije, met uitzondering van een kort uitstapje naar Zwitserland voor de tweede beklimming van de Stelvio, die daar Umbrail-pas heet.

Voor de finish dalen de renners naar Bormio. Startplaats Rovetta in Valseriana is bekend van ex-wielrenner en briljant daler Paolo Savoldelli, tweemaal Giro-winnaar: in 2002 de in Groningen gestarte Giro en in 2005 met slechts 28 seconden voorsprong op zijn landgenoot Simoni en 45 op de Venezolaan José Rujano.

In Rovetta heeft hout en houtbewerking generaties lang voor inkomsten en behuizing gezorgd, maar ook voor kunst, getuige het houtmuseum. Het museum is van de 15de tot de 19de eeuw woon- en werkplaats geweest van vele generaties handwerkers, beeldhouwers en artiesten van de familie Fantoni. In 1968 heeft de laatst overgebleven telg van de familie het museum ingericht met duizenden tekeningen en enkele honderden werken in hout en marmer en modellen in terracotta, hout en gips.

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster
Van de zes eerdere aankomsten in Bormio is de meest historische van 1988, toen de renners vanaf de Gavia in de sneeuw waren afgedaald. Van der Velde had als eerste de top van de Gavia bereikt, maar kroop daarna door kou bevangen in een auto. In Bormio moesten veel renners bijna van hun fiets worden gebeiteld. De ritwinst was voor Erik Breukink, de roze trui voor Andy Hampsten, die als enige Amerikaan een Giro won.

Johan van der Velde op de besneeuwde flanken van de Gavia.

De grote vraag vandaag is natuurlijk: kan Dumoulin zich staande houden in al dit geweld? En hoe staat het met Mollema en Kruijswijk in de week van de waarheid? Afgelopen januari heeft Steven Kruijswijk deze etappe al aangekruist. Dus wie weet…

Het parkoers vandaag ziet er zo uit.

Caption

Wat opvalt is de lengte (222 kilometer is niet voor de poes) en de drie giganten die beklommen moeten worden. Laten we de profielen van die beklimmingen eens nader bestuderen.

De ‘makkelijke kant van de Mortirolo, dit jaar gedoopt tot Cima Scarponi.
Na de Cima Scarponi volgt de Cima Coppi, het hoogste punt in de Giro.
En als toetje wacht de Umbrailpas.

Vanaf de top van de Umbrailpas gaat het in dalende lijn richting finish.

De laatste twee kilometers is het slingeren door het stadje Bormio.

Favorieten

De favorieten voor vandaag zijn allereerst mannen die meer dan gemiddeld omhoog kunnen fietsen. Dit maakt dat de spoeling al flink dunner wordt. Toch is het maar de vraag of we de mannen die hoog in het algemeen klassement staan kunnen zien strijden om de ritzege. Waarschijnlijker is een scenario dat een sterk klimmende vluchter er met de zege vandoor gaat.

Mikel Landa (Team Sky) lijkt dan de eerste aangewezen favoriet. De Spanjaard weet hoe het is om in een etappe over de Mortirolo te winnen. Zijn klassement is dankzij een stilstaande motor vlak voor de Blockhaus om zeep geholpen, dus hij moet er maar het beste van proberen te maken. En, zeg nu zelf, wat is beter dan een glorieuze tocht over drie beesten van beklimmingen?

Wil je meedoen in het bergklassement, dan is het ook zaak om vandaag punten te pakken. 140 punten (70 + 45 + 35) zijn er in totaal vandaag te verdienen. En wie het bergklassement zegt, zegt automatisch ook Omar Fraile. Reken er dus maar op dat ook hij meezit in de ontsnapping van de dag. Net als Pierre Rolland trouwens. Deze Fransman is niet de renner geworden waar het Franse publiek zo op hoopte, maar hij kan nog altijd een flink stukje rijden. Vandaag is er weer een kans voor hem.

En dan de klassementsrenners. In de strijd om de eindzege wordt dit de eerste van vele beslissende dagen. Het gevaar ligt altijd op de loer. Eén foutje kan fataal zijn, ook al ben je nog zo oppermachtig. Vraag dat Steven Kruijswijk bijvoorbeeld maar…

De grote vraag is: wat kan Tom Dumoulin op grote hoogte? En wat kan hij in een rit met drie loeizware beklimmingen? Het roze lijkt relatief veilig, maar in een rit als deze kan er veel gebeuren. Het is zaak om bij de les te blijven. Eten, drinken, trappen. Het liefst net zo hard als de rest van de concurrenten.

Nairo Quintana lijkt weliswaar op slechts 80% van zijn kunnen te zitten, maar toch zou het gevaar best van hem en zijn Movistartrein kunnen komen. Je hoeft een Colombiaan immers niet uit te liggen hoe je een berg op moet rijden. Als Dumoulin onder druk komt te staan maakt deze formatie daar natuurlijk graag gebruik van.

Ook Vincenzo Nibali kan absoluut nog een rol van betekenis spelen. De afdalingen vandaag zijn best pittig, en laat dat nu net datgene zijn waar de Haai van Messina iets extra’s durft. Misschien duikt hij na de Umbrailpas wel als een bezetene naar de ritzege? Het zou voor de Italiaanse fans reden zijn tot juichen, want tot heden hebben de thuisrijders nog geen etappe gewonnen. 

Wieler Revue voorspelt vandaag Mikel Landa als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Dit is de speciale regenboogfiets van Remco Evenepoel

Hij kon gisteren in Binche-Chimay-Binche niet meedoen voor de zege vanwege vermoeide benen na...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Volgende Jumbo-talent Loe van Belle: ‘Ik ben een allrounder, bij de ploeg houden ze zoveel mogelijk deurtjes open’

Eerder gingen wat betreft Nederlanders Tim en Mick van Dijke, Gijs Leemreize en Olav...

Video | Official blijft maar aan Lorena Wiebes zitten, ook al moet ze er duidelijk niks van hebben

Ze spurtte met overmacht naar de zege in Binche-Chimay-Binche en schudde de concurrentie met...