Eindstreep: Dit was er op 21 mei aan de hand in wielerland

Al het wielernieuws gemist vandaag? 'Eindstreep' biedt uitkomst!

Eindstreep: Dit was er op 21 mei aan de hand in wielerland

Al het wielernieuws gemist vandaag? 'Eindstreep' biedt uitkomst!

Jungels wint kleine Ronde van Lombardije

De vijftiende etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Bob Jungels (Quick-Step Floors). De Luxemburger wint na een razendsnelle etappe de sprint van de groep der favorieten. Aan het begin van de de korte, venijnige slotklim in Bergamo worden de koplopers ingerekend. Vrijwel direct waagt Bob Jungels zijn kans. De wittetruidrager krijgt een klein gaatje, maar wordt op de top ingerekend door Vincenzo Nibali. Tom Dumoulin zit niet direct in het wiel, maar kan in de korte afdaling tot de finish terugkeren. 

Bauke Mollema probeert in de laatste kilometer de snellere mannen te verrassen, maar zijn aanval wordt in de kiem gesmoord. Hierna is het Bob Jungels die zijn wiel als eerste over de streep drukt.

Quintana valt, maar wordt tweede

In de afdaling van de Miragolo San Salvatore lijkt het noodlot even toe te slaan voor Nairo Quintana. De Colombiaan, de voorlopige nummer twee in het klassement, schat een bocht verkeerd in en gaat tegen de vlakte. De Colombiaan stapt echter vrij snel weer op zijn fiets. Met behulp van zijn ploeggenoten en Tom Dumoulin die de groep tot wachten aanmaant keert Quintana weer terug in de groep.

Rozetruidrager Dumoulin legt op goed 35 kilometer van Bergamo de groep roze trui stil als hij te horen krijgt dat Nairo Quintana is gevallen. "Wel zo netjes", geeft Dumoulin in het gesprek aan. "Ik denk dat hij sowieso wel terug was gekomen, maar het was niet het moment om volle bak te gaan koersen."

Quintana blijft ook in de finale van de rit zijn karretje aanhaken. Sterker nog, de man uit Tunja wordt tweede in de rituitslag. 

Dumoulin nog altijd comfortabel leider

Ook na de vijftiende etappe prijkt de Maglia Rosa nog om de Maastrichtse schouders van Tom Dumoulin. Dankzij de tweede plaats van Nairo Quintana in de rituitslag kruipt de Colombiaan wel zes seconden dichterbij Dumoulin in het klassement. "Daar baal ik niet van", vertelt de Limburgse troef van Team Sunweb aan de NOS.

Voor dinsdag de zware bergetappe naar Bormio op het programma staat wacht de renners eerst nog een dag zonder koers. Iets waar Dumoulin zeker naar uitkijkt: "Je zult mij nooit horen zeggen dat ik niet blij ben met een rustdag."

Tom Dumoulin verdedigt in de laatste zes ritten van de Giro d'Italia een voorsprong van twee minuten en 41 seconden op Nairo Quintana, de naaste belager van de Nederlander. Thibaut Pinot completeert op 3'21" het voorlopige podium.

Zien we dit beeld in Milaan ook?

Veel valpartijen in slotfase; einde Giro voor Kangert

In de afzink van de Selvino, de laatste gecategoriseerde helling van de dag, zien we weer een valpartij. Davide Formolo is het voornaamste slachtoffer. Hij valt samen met zijn Cannondale - Drapac ploegmaat Michael Woods en Kenny Elissonde (Team Sky). Deze renners kunnen echter allemaal hun weg vervolgen.

Voor Tanel Kangert (Astana) kent een valpartij op goed negen kilometer van de meet een minder gelukkige afloop. De Est knalt op een vluchtheuvel tegen een paaltje en slaat over de kop. Kangert breekt zijn elleboog en moet de Giro noodgedwongen verlaten.

Hagen rijdt Weening op slotdag uit leiderstrui

In Noorwegen reed nog een Nederlander in een leiderstrui rond. Pieter Weening verdedigde in de slotrit van de Ronde van Noorwegen een voorsprong van drie seconden op Edvald Boasson Hagen. Maar zelfs een valpartij blijkt de Noorse wielerkampioen niet te kunnen stoppen in de rit met aankomst in Oslo.

Vlak voor het ingaan van de vierde en laatste ronde maakt Boasson Hagen kennis met het asfalt. Dimension Data brengt hun goudhaantje echter terug in het peloton, waarna de man uit Lillehammer ook nog eens de eindsprint weet te winnen. Dankzij de bonificatieseconden pakt Boasson Hagen genoeg tijd om over Pieter Weening te wippen in het algemeen klassement.

In het eindklassement wordt de renner van Roompot - Nederlandse Loterij derde, daar ook Simon Gerrans de Harekiet nog passeert.

Moolman - Pasio primus in Emakumeen Bira

De Emakumeen Bira, in de volksmond ook wel bekend als de Ronde van het Baskenland voor vrouwen, is gewonnen door Ashleigh Moolman - Pasio. De Zuid-Afrikaanse renster, die haar kost verdient bij Cervélo - Bigla, doet in de afsluitende rit van de vijfdaagse een geslaagde greep naar de macht. Annemiek van Vleuten, zaterdag nog winnares van de koninginnenrit, wordt tweede in de rit. Ook in het klassement is de tweede stek voor haar.

Foto's: Cor Vos