Emakumeen Bira prooi voor Ashleigh Moolman - Pasio; Van Vleuten tweede

De Zuid-Afrikaanse slaat op de laatste dag van de ronde een dubbelslag.

Emakumeen Bira prooi voor Ashleigh Moolman - Pasio; Van Vleuten tweede

De dertigste uitvoering van de Emakumeen Bira, in de volksmond ook wel bekend als de Ronde van het Baskenland voor vrouwen, is gewonnen door Ashleigh Moolman - Pasio. De Zuid-Afrikaanse renster, die haar kost verdient bij Cervélo - Bigla, doet in de afsluitende rit van de vijfdaagse een geslaagde greep naar de macht. 

Moolman slaat haar slag op de beklimming van de Jaizkibel, bekend van de Clasica San Sebastian. Op weg naar finishplaats Errentería verdedigt ze een voorsprong op Katrin Garfoot en Annemiek van Vleuten. Van Vleuten, die een dag eerder zegevierde in de koninginnenrit, leidt de achtervolging op Moolman met geletruidrager Garfoot in het wiel. De Australische ploeggenote van Van Vleuten kan haar tempo echter niet volgen. In haar eentje slaagt Van Vleuten er ook niet meer in om Moolman te achterhalen.

Voor de 32-jarige Zuid-Afrikaanse, die in oktober vorig jaar haar heup brak in de Chrono des Nations, is het haar eerste eindoverwinning in de Spaanse rittenkoers, die een 2.1 status heeft. Van Vleuten bezet de tweede plaats in het eindklassement, vlak voor ploeggenote Garfoot.