Rit gemist: Jungels sprint naar zege; Quintana pakt zes seconden op Dumoulin

De samenvatting van de snelle rit naar Bergamo.

Rit gemist: Jungels sprint naar zege; Quintana pakt zes seconden op Dumoulin

Ook in de 15e etappe van de Giro d'Italia mogen de klassementsrenners om de ritzege strijden.

Na een gigantisch snelle openingsfase (het gemiddelde ligt dik boven de 50 kilometer per uur) en diverse vluchtpogingen komen uiteindelijk Pierre Rolland (Cannondale - Drapac), Luis Leon Sanchez (Astana), Rudy Molard (FDJ), Philip Deignan (Team Sky) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) voor het peloton uit te rijden. Orica - Scott rekent op Adam Yates in de finale en zet de achtervolging in.

Dat moet Nairo Quintana ook doen wanneer hij in een bocht onderuit gaat. Leider Tom Dumoulin sommeert de andere aanwezigen in zijn groep te stoppen met rijden, waarna de Colombiaan spoedig kan terugkeren.

In de laatste kilometers wacht er nog een klim door de fraaie, met kinderkopjes bekleedde straten van Bergamo. Zodra Pierre Rolland onderaan die klim wordt ingelopen trekt Bob Jungels ten aanval. De groep komt weer bij elkaar, waarna er gesprint wordt om de overwinning.

Bauke Mollema probeert de meute met een late uitval te verrassen, maar uiteindelijk is het Bob Jungels die de sprint regelt. Daarachter pakt Quintana zes seconden bonus door tweede te worden. Thibaut Pinot is derde in de daguitslag.

Tom Dumoulin verdedigt na de rustdag van morgen een voorsprong van 2'41" op zijn naaste Colombiaanse belager in de zware bergrit naar Bormio.

Foto: Cor Vos