HomeRetroRetro: Colombia-Selle Italia temt Stelvio, Basso bevat door kou op meer dan...

Retro: Colombia-Selle Italia temt Stelvio, Basso bevat door kou op meer dan half uur

Twaalf jaar geleden zette de bergrit over de Stelvio de Giro op zijn kop.

Het is vandaag twaalf jaar geleden dat de prachtige Giro van 2005 volledig op zijn kop werd gezet.

Destijds vond de 14de etappe plaats tussen Egna en Livigno. Die laatste naam komt bekend voor: onder meer de huidige roze trui Tom Dumoulin gaat er vaak op hoogtestage, zo ook voor deze tot nog toe succesvolle Giro d’Italia.

In 2005 verliep de Giro succesvol voor Ivan Basso. De Italiaan van CSC reed lang in het roze, maar had deze door maagproblemen in de dertiende etappe naar Ortisei/Sankt Ullrich (in de huidige Giro het decor van de 18de etappe) de leiderstrui afgestaan aan Paolo Savoldelli. 

De doodssteek voor Basso kwam er op 22 mei. Op de Stelvio werd hij bevat door de kou en werden de maagproblemen van Basso erger en erger. Met een half uur achterstand zou hij deze etappe eindigen. Ondertussen werden vooraan twee nieuwe helden gevormd, die zich richting Ortisei/Sankt Ullrich al hadden getoond. Iván Parra en José Rujano – het koppel van Colombia-Selle Italia – reden ook in deze 14de etappe de tegenstand aan gort.

Foto: Bikeraceinfo

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...