HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 13 | Reggio Emilia - Tortona | 167 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 13 | Reggio Emilia – Tortona | 167 kilometer

Wie wint de laatste vlakke rit in de Giro?

De Giro d’Italia is aanbeland bij rit nummer dertien. En geloof het of niet, maar vandaag is de laatste kans voor de sprinters. Tot aan de finish in Milaan is er geen enkele dag meer geschikt voor de Gaviria’s, de Mareczko’s en de Greipels van deze wereld. Wie wint de laatste titanenstrijd tussen de snelste mannen van het peloton?

Streek

De Giro-organisatie zet Fausto Coppi twee dagen in de schijnwerpers. Morgen is zijn geboorteplaats aan de beurt, vandaag is er de aankomst in de plaats waar de campionissimo kwam te overlijden. Bij wedstrijdjes in Afrika had Coppi malaria opgelopen, maar na opname in het ziekenhuis van Tortona kreeg hij medicijnen tegen longontsteking. Hij overleed op 2 januari 1960.

De etappe vertrekt vandaag vanuit Reggio Emilia (regio Emilia Romagna) en eindigt in Tortona (regio Piemonte). De eerste helft gaat het traject over de nationale weg van Bologna naar Milaan, vrijwel evenwijdig aan de snelweg voor de auto en aan de sporen van de veel snellere hogesnelheidstrein. Na 24 kilometer passeren de renners Parma met zijn indrukwekkend mooie centrum. Vervolgens rijdt de karavaan via Fidenza, met zijn grootse ‘outlet’-centrum naar Piacenza, woonplaats van tweevoudig wereldkampioene op de weg Giorgia Bronzini.

Na Piacenza, halverwege de rit, buigt de meute af richting Genua om via Broni, woonplaats van Girowinnaar Evgeni Berzin, aan te komen in Tortona. Enkel in 1989 eindigde hier een Giro-rit, die de Deen Jesper Skibby van de Nederlandse TVM-formatie won. Die Giro was behoorlijk Nederlands getint, denk bijvoorbeeld aan de ritzeges van Jean-Paul Van Poppel. In die Giro droeg Erik Breukink vijf dagen de leiderstrui. Het had de eerste Nederlandse Giro-zege moeten worden, maar Breukink verloor de koers door de beruchte hongerklap in de etappe naar Corvara. Juist daar veroverde vorig jaar Steven Kruijswijk de roze trui. Net als Breukink leek hij de eerste Giro-winnaar te worden tot zijn val twee dagen voor tijd roet in het eten gooide. Uiteindelijk werd Kruijswijk vierde in de eindrangschikking, net als Breukink in 1989. Gaat het dit jaar met Tom Dumoulin dan eindelijk lukken? Daar gaan we vermoedelijk vandaag niet achter komen. 

Parkoers

Het profiel van de rit van vandaag is te vergelijken met het reliëf van een pannenkoek. Vlak, vlakker, vlakst. Daar ontkom je bijna niet aan op de Povlakte. De liefhebbers van een mooie massasprint zullen zich alvast in de handen wrijven. Voor wie tijdens de Giro voornamelijk kijkt om de strijd in het bergklassement kan het echter wel een frustrerend dagje worden. Er staat namelijk geen enkele klim op het menu. Twee tussensprints en een ravitaillering, meer valt er niet te melden.

De laatste kilometers kunnen wel nog voor het nodige gevaar zorgen. In de laatste vijfduizend meter zitten drie rotondes. In de laatste kilometer zit ook nog een listig bochtje op vijfhonderd meter van de aankomst. Wie de rit wil winnen moet daar dan ook zeker bij de eersten zitten. 

Favorieten

We mogen er dus op rekenen dat het een sprint wordt in de straten van Tortona, tenzij de ploegen zich verslikken in de vluchters van de dag of dat een renner à la Roger Kluge de sprint weet te ontlopen. Maar laten we nu voor het gemak even denken dat er geen al te gekke dingen gebeuren. Welke namen komen dan in je op?

Ongetwijfeld komt Fernando Gaviria als eerste in je op. En terecht ook. De Colombiaan won gisteren al zijn derde rit deze Giro. Het komt niet vaak voor dat iemand in z’n eerste grote ronde direct drie ritten wint. De laatste renner die dat presteerde was Peter Sagan in de Vuelta van 2011. Ook vandaag gaat Gaviria ongetwijfeld weer meedoen om de bloemen.

Geeft Gaviria vanmiddag weer een kusje op de armband?

Caleb Ewan en André Greipel mogen we ook niet afschrijven. De twee stonden gisteren niet bij de eerste vijf in de daguitslag en zullen daarom extra gebrand zijn op een goed resultaat. Beide renners hebben als voordeel dat de druk eraf is. Zowel de Aussie als de Duitser wonnen al een rit.

Sam Bennett heeft nog niet met champagne mogen spuiten. Toch zit de Ier van Bora – Hansgrohe er elke keer wel goed bij. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voor het raak is. Om dat in deze Giro nog voor elkaar te krijgen heeft hij nog één mogelijkheid. Ook Jakub Mareczko heeft nog geen ritzege beet. De loeisnelle Italiaan van Wilier – Triestina vindt vandaag misschien wel de beste mogelijkheid om een rit te winnen. Als Mareczko goed zit in de laatste rechte lijn zullen er weinig renners zijn die een snellere sprint gaan rijden dan deze 23-jarige snaak.

Nu wel prijs voor Bennett?

Usual suspects hebben we vandaag ook weer. Denk aan Sacha Modolo, Roberto Ferrari, Ryan GibbonsKristian SbaragliJasper Stuyven en Phil Bauhaus.

Wieler Revue tipt Jakub Mareczko als etappewinnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl; de grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De concurrenten van Remco Evenepoel: Ook deze renners hebben hun deelname aan Giro al bevestigd

Met 70 tijdritkilometers verdeeld over drie tijdritten is het deze keer een Ronde van...

De kogel is door de kerk: Remco Evenepoel start in 2023 in de Giro d’Italia: ‘Ben al aan het verkennen’

Dat heeft de wereldkampioen woensdag wereldkundig gemaakt in een filmpje op sociale media. "Ik...

Video | Mountainbiker achtervolgd door keihard rennende beer

Onlangs maakten wij een artikeltje over een Nederlandse wielrenner die op de Veluwe naar...

Niels Albert verklaart hardloopsessie Van der Poel na cross in Hulst: ‘Zondag was trainingsdag, winnen was niet het grote doel”

Dat Van der Poel toch won, was volgens de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden enkel mooi meegenomen....

Meer zoals dit

De kogel is door de kerk: Remco Evenepoel start in 2023 in de Giro d’Italia: ‘Ben al aan het verkennen’

Dat heeft de wereldkampioen woensdag wereldkundig gemaakt in een filmpje op sociale media. "Ik...

Niels Albert verklaart hardloopsessie Van der Poel na cross in Hulst: ‘Zondag was trainingsdag, winnen was niet het grote doel”

Dat Van der Poel toch won, was volgens de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden enkel mooi meegenomen....

UCI voert nieuwe regels in voor het tijdrijden

Tijdens een UCI-congres dat plaatsvond in het Fairmont Hotel in Monaco, besliste de Internationale...