HomeNieuwsGiro d'Italia: DUMOULIN MET DUBBELSLAG IN TIJDRIT

Giro d’Italia: DUMOULIN MET DUBBELSLAG IN TIJDRIT

De Nederlander was in Umbrië de snelste in de lange tijdrit.

De individuele tijdrit in de Giro d’Italia tussen Foligno en Montefalco was voor Tom Dumoulin. Hij is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De rustdag kwam op een goed moment voor veel renners. Met wat meer frisheid in de benen konden de tijdrijders vandaag genieten van een prachtig parkoers tussen Foligno en Montefalco, over net geen 40 kilometer.

De voorsprong van Nairo Quintana in het algemeen klassement bedroeg 28 seconden op Thibaut Pinot en 30 seconden op Tom Dumoulin. Een grote kans dat er na de proef tegen de klok een nieuwe rozetruidrager was.

Dumoulin koning

Jan Barta was de eerste die een richttijd klokte, met 53 minuten en 13 seconden. Vasil Kiryienka leek deze te gaan verpulveren, maar ging in een haakse bocht op 300 meter van de streep tegen de vlakte. Hij klokte alsnog 52’37”, maar zag daar even later Luis Léon Sanchez 20 seconden onder duiken.

Geraint Thomas aasde op revanche en reed 51 seconden af van de tijd van de Spanjaard. Ondertussen was Dumoulin aan het eerste tussenpunt ruim de snelste met 10’22”. 29 seconden sneller dan Bauke Mollema en Pinot bijvoorbeeld en 48 seconden voorgift op Quintana.

Grote verschillen

De tijdrit van Steven Kruijswijk viel wat tegen, met 53’20” op de tabellen. Dumoulin ging door waar hij mee bezig was: een minuut en 24 seconden was hij sneller dan Mollema een het tweede meetpunt, Pinot verloor een minuut en 42 seconden, Quintana gaf twee minuten en 9 seconden toe.

Aan de meet verloor Mollema 10 seconden op Vincenzo Nibali. Dumoulin verpulverde de tegenstand met een eindtijd van 50 minuten en 37 seconden. Dat was bijvoorbeeld al twee minuten en 17 seconden op zijn Groningse landgenoot.

Pinot gaf uiteindelijk 2 minuten en 42 seconden toe op de nieuwe Nederlandse roze trui en Quintana hield zijn verlies op 2’53” na een goed laatste deel. 

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Column | Ik ga elke week wel een keer bijna dood op de fiets

Onze redacteur zou al duizend doden hebben gestorven op de racefiets als hij niet defensief reed. Lees over zijn ervaringen met automobilisten. Herkenbaar?

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...

Meer zoals dit

ASO breekt met traditie: Tour 2024 eindigt met tijdrit in Nice

De sprinters zullen het niet graag zien, maar zij zullen geen koninklijke sprint op...

Annemiek van Vleuten en Remco Evenepoel winnen Velo d’Or: dit is de volledige uitslag

De Velo d'Or is toch wel de meest prestigieuze internationale wielerprijd, die dit jaar...

Davide Rebellin komt op de fiets om het leven bij verkeersongeluk

Wielerveteraan Davide Rebellin is om het leven gekomen bij een noodlottig verkeersongeval. De 51-jarige...