Giro d'Italia vandaag: 10 | Foligno-Montefalco | 39,8 kilometer

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de individuele tijdrit in de Giro d'Italia.

Giro d'Italia vandaag: 10 | Foligno-Montefalco | 39,8 kilometer

Na de slag van Nairo Quintana op Blockhaus en het door omstandigheden uitschakelen van het Team Sky-duo en Adam Yates, is de individuele tijdrit een volgende belangrijke stap in het opmaken van het algemeen klassement in Milaan. Thibaut Pinot en Tom Dumoulin staan een halve minuut achter de Colombiaanse roze trui, kunnen zij dit omzetten in een grote voorsprong?

Streek

Tekst Ludo van Klooster

Startplaats Foligno in de regio Umbrië ligt aan de noordwestrand van het meest recente aardbevingsgebied, waaraan gisteren op de rustdag zeker aandacht zal zijn besteed. Vorig jaar in augustus werd de aardbevingsgevoelige streek twee keer getroffen, in oktober nog eens en dit

jaar opnieuw.

Voor het vierde jaar op rij staat een tijdrit in het teken van de Italiaanse wijnbouw. In 2014 was er Baresco -

Barolo toen deze wijnen uit de regio Piemonte centraal stonden. In 2015 viel de keus op de prosecco uit Valdobbiadene in de regio Veneto. Vorig jaar tenslotte was de Chianti uit de regio Toscane aan de beurt die voor minimaal 80% komt van de Sangiovese-druif. Vandaag krijgt de Sagrantino-druif alle aandacht, de

druif is voor honderd procent basis van de Montefalco Sagrantino, die in 1979 DOC op het etiket mocht plaatsen en in 1992 zelfs DOGC. In het centrum van Montefalco ligt de finish van de 39 kilometer lange tijdrit.

Geen extreem bochtig parkoers.

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster

En ook geen extreem heuvelachtig parkoers!

Tot het eerste meetpunt in het mooie Bevagna (km. 9) is de weg vrijwel vlak, daarna geaccidenteerd met twee klimmen, respectievelijk vijf (helling 3%) en twee (helling 6%) kilometer lang. Het tweede meetpunt is op de tweede klim bij de elektriciteitscentrale Pietro Vannucci. Na de afdaling blijft de weg glooiend met licht oplopende slotkilometers.

De voorbereiding op een tijdrit is cruciaal. In januari bleken Felice Gimondi en Steven Kruijswijk bij een ontmoeting tegenovergestelde ervaringen te hebben. Gimondi debuteerde in 1965 in de Tour. In de beslissende tijdrit die hij won, voelde hij zich al bij de verkenning in het voordeel, toen hij op de

fiets concurrent Poulidor in de auto zag verkennen. Bij Kruijswijk was het in de vorige Giro precies andersom in de klimtijdrit naar Siusi. Hij zag vanuit de auto concurrent Nibali fietsen en dacht: hier ligt mijn voordeel.

Hoe vergaat het Kruijswijk op de dag die meer Dumoulins dag lijkt?

Favorieten

Een tijdrit hebben we nog niet gehad deze Giro d'Italia. Vandaar dat we dus nog niet een echte maatstaf hebben waar we onze rij favorieten op kunnen bouwen. Toch zorgt een eerdere staat van dienst daar wel voor.

In principe zou Tom Dumoulin na het uitvallen van Rohan Dennis de absolute topfavoriet moeten zijn. In principe, want we weten niet waar de kopman van Team Sunweb staat na zijn gewichtsverlies om beter te gaan klimmen. Waar komt zijn concurrentie vandaan?

Tom Dumoulin weet nog niet hoe het staat met zijn 'nieuwe' tijdritbenen.

Wat dat betreft zijn er interessante namen. Ex-rozetruidrager Bob Jungels moet bijvoorbeeld ver kunnen komen, net als Victor CampenaertsMichael Hepburn en Geraint Thomas. De Brit aast op revanche na de valpartij richting Blockhaus.

Andere namen die geen verbazing zouden moeten zijn mochten ze bij de beste tien rijden zijn die van Marcin BialoblockiDario Cataldo, Steven, KruijswijkTobias LudvigssonBauke MollemaLuis Leon SanchezThibaut Pinot en Jos van Emden. En wat dan te denken van de winnaar van de lange Giro-tijdrit in 2015, ex-wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka

Kiryienka is altijd een favoriet tegen de klok.

Van de klassementsrenners moeten ook de tijdrit van Andrey Amador en Ilnur Zakarin niet worden onderschat. Wieler Revue tipt vandaag als winnaar onze landgenoot Tom Dumoulin.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nlDe grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia