Eindstreep: brokstukken rapen na tumultueze Blockhaus-etappe

Wat gebeurde er allemaal op 15 mei 2017?

Eindstreep: brokstukken rapen na tumultueze Blockhaus-etappe

De eindstreep is er op de tweede rustdag van de Giro d'Italia vooral met nieuws over de valpartij op weg naar Blockhaus. 

Maar eerst:

Quintana vreest Dumoulin

Nairo Quintana was de grote man in de negende etappe van de Giro d'Italia. De kleine klimmer van Movistar Team zette de aankomst bergop op Blockhaus naar zijn hand. Met een kleine halve minuut voorsprong op Tom Dumoulin en Thibaut Pinot rekent De Witte Adelaar zich nog niet rijk.

"De derde week wordt heel zwaar met aankomsten bergop. Maar ook de tijdrit na de rustdag zal heel belangrijk zijn", vertelde Quintana. "Ik verwacht dat Dumoulin mijn grootste tegenstander wordt vanwege die tijdrit. Maar ook Nibali en Pinot zijn er nog."

Team Sky achteruit geslagen door valpartij

Voor Team Sky werd de negende etappe van de Giro d'Italia een nachtmerrie. Kort voor de slotklim naar Blockhaus werd een stilstaande motor de oorzaak van een grote valpartij. Wilco Kelderman was de eerste die viel en brak een vinger. De ploeg die twee klassementsrenners hun dromen zag opbergen was Team Sky.

Geraint Thomas kwam uiteindelijk als eerste renner van de Britse ploeg binnen op de 29ste plaats, op ruim vijf minuten van winnaar Quintana. "We hebben gevochten voor wat we waard waren. De benen waren goed en na de rustdag knallen we er weer in met de tijdrit", vertelde de Welshman op de website van zijn ploeg.

Voor de microfoon van Marca was Mikel Landa achteraf niet mild. "Het is altijd hetzelfde verhaal. We willen met alle renners langs een dergelijk obstakel, terwijl dat helemaal niet mogelijk is. Op dit moment was dat ook niet mogelijk. Deze ongelukken gebeuren vanwege onszelf."

Giro-directeur baalt van massale val

Mauro Vegni baalt van de valpartij die gisteren plaats vond in de Giro d'Italia. Dat stelde de directeur van de Giro op een persconferentie. "Natuurlijk spijt het me wat er is gebeurd. Het is vreselijk om kanshebbers op eindwinst op deze manier kwijt te raken."

De Italiaan wijst echter niet met een vinger naar de politieagent die bij de val betrokken was. "Helaas eindigde het zoals het gegaan is. Maar de politie heeft 70 jaar lang de renners al beschermd. Ook zij zijn geschrokken."

Orica-ploegleider White kwaad op Movistar Team

Orica-Scott is woest op Movistar Team, dat na een grote val in de negende etappe van de Giro d'Italia doorreed en niet wachtte op de gevallen klassementsrenners. "Het was totaal niet nodig om door te rijden", blikte ploegleider Matthew White terug op het koersverloop na de val. Daarbij gingen onder meer Wilco Kelderman, vrijwel heel Team Sky en Orica's kopman Adam Yates tegen de grond.

"De fiets van Adam was gebroken. We kwamen daarna terug tot op 50 meter van de groep klassementsrenners", deed White zijn verhaal. "Dus ik vind het teleurstellend en een slechte beslissing van Movistar Team om door te rijden."

Kittel opent Ronde van Californië

De openingsrit van de Amgen Tour of California is een kolfje naar de hand van Marcel Kittel gebleken. Na 104 kilometer is Kittel de snelste in de massasprint. Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) en Elia Viviani (Team Sky) mogen de Duitse ritwinnaar vergezellen op het podium. Kittel is automatisch ook de eerste leider.

Kittel start als leider in de lastige tweede etappe. Die voert over een afstand van 144,5 kilometer van Modesto naar San Jose en kent Mount Hamilton (buitencategorie) als voornaamste obstakel. De finish ligt op een klimmetje even buiten San Jose, waar Tom Skujins in 2015 de rit wist te winnen.

Foto: Cor Vos