Giro-directeur Vegni baalt van valpartij: 'Tragisch'

De directeur blikt op de rustdag terug op de val van zondag.

Giro-directeur Vegni baalt van valpartij: 'Tragisch'

Mauro Vegni baalt van de valpartij die gisteren plaats vond in de Giro d'Italia.

Dat stelde de directeur van de Giro op een persconferentie. "Natuurlijk spijt het me wat er is gebeurd. Het is vreselijk om kanshebbers op eindwinst op deze manier kwijt te raken."

De Italiaan wijst echter niet met een vinger naar de politieagent die bij de val betrokken was. "Helaas eindigde het zoals het gegaan is. Maar de politie heeft 70 jaar lang de renners al beschermd. Ook zij zijn geschrokken."

Vegni legt uit waarom er zoveel wagens en motoren in koers zijn. "Zo'n 50 voertuigen beschermen de renners. Politie en wedstrijdleiding. Er waren smalle wegen in aanloop naar de slotklim, een slotklim waarop we de renners wilden beschermen. De politiemotor stopte om de groepen renners die werden gevormd te flankeren. Ik ben het ermee eens dat het een inschattingsfout is geweest om daar te stoppen, wellicht had het 100 meter verder op een breder stuk moeten gebeuren."

Bij de valpartij werden klassementsrenners als Mikel Landa, Geraint Thomas en Adam Yates op achterstand geslagen, terwijl Wilco Kelderman met een gebroken vinger de Giro moest verlaten.

Foto: Cor Vos