Californië in extremis prooi voor Anna van der Breggen

Van der Breggen neemt dankzij bonificatieseconden de leiderstrui over van Katie Hall.

Californië in extremis prooi voor Anna van der Breggen

Anna van der Breggen heeft op de laatste dag van de Ronde van Californië voor vrouwen de leiderstrui afgesnoept van Katie Hall (UnitedHealthcare). De renster van Boels - Dolmans werd tijdens het afsluitende criterium in Sacramento tweede in de enige tussensprint van de dag, wat haar twee tellen bonus opleverde. Precies genoeg om de leiding over te nemen van Hall, die voor aanvang van de rit nog één seconde voorsprong had op de Nederlandse.

De laatste rit, een zeventig kilometer lang criterium in de straten van de Californische hoofdstad, werd gewonnen door Giorgia Bronzini (Wiggle High5). Ze verwijst Coryn Rivera (Team Sunweb) en Kirsten Wild (Cyclance) in een massasprint naar de plaatsen twee en drie.

In de openingsfase van de slotrit lijkt het niet de dag voor Van der Breggen te worden. Maar zelfs een valpartij kan de Nederlandse niet van de wijs brengen. De tussensprint op vijf ronden van het eind wordt weliswaar gewonnen door Arlenis Sierra (Astana), maar Van der Breggen wordt perfect gebracht door haar ploeggenoten en eindigt als tweede. Het levert de inwoonster van Zwolle precies de benodigde bonificatieseconden op.

Aan het einde van vier dagen koersen door Californië bedraagt de voorsprong van de geletruidrager één seconde op Katie Hall. Namens Astana completeert de Cubaanse Arlenis Sierra het podium.

Voor de Olympisch Kampioene van 2016 is het haar vierde WorldTour-zege van het seizoen. Van der Breggen won eerder dit jaar al de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik - Bastenaken Luik. Door haar zege neemt de Europees kampioene ook de leiding in de stand om de WorldTour.

Foto: Cor Vos