Eindstreep: wat gebeurde er op 14 mei?

De Blockhaus zorgt voor een aardverschuiving in het algemeen klassement.

Eindstreep: wat gebeurde er op 14 mei?

Al het wielernieuws gemist vandaag? 'Eindstreep' is er voor je!

Quintana heerst op Blockhaus

Nairo Quintana is de nieuwe rozetruidrager in de Giro d'Italia. In de etappe met aankomst op de mythische Blockhaus komt hij solo als eerste over de streep. De Colombiaan gaat de rustdag in met een voorsprong van 28 seconden op Thibaut Pinot, die tweede werd in de rit. Tom Dumoulin bezet voorlopig de derde podiumplek op 30 seconden van de leider in de wedstrijd.

Quintana neemt afstand van zijn belagers

Kelderman breekt vinger bij crash

De Giro van Wilco Kelderman is ten einde gekomen. De renner van Team Sunweb reed tegen een stilstaande motor niet meer wijken en gaat onderuit. Kelderman breekt dezelfde vinger die hij eerder dit jaar al in de Strade Bianche brak.

Valpartij bederft klassementsaspiraties Team Sky

Bij diezelfde valpartij zijn de twee kopmannen van Team Sky betrokken. Geraint Thomas' schouder raakt uit de kom, maar de Welshman voltooit de rit wel. Met iets meer dan vijf minuten achterstand op Quintana is de mogelijkheid dat Thomas het algemeen klassement nog wint vrijwel onbestaande geworden. Mikel Landa was er zelfs nog erger aan toe. De Spaanse klimmer kwam pas 26 minuten na Quintana binnen.

Dumoulin kwaad op motorrijder

Tom Dumoulin kon ondanks zijn derde plaats op nog geen halve minuut van Nairo Quintana niet blij zijn met zijn prestatie. "Ik heb een hele goede klim gereden, maar ik baal er vooral van dat we hier Wilco verliezen. Hij had zeker in de slotweek van onschatbare waarde kunnen zijn", zegt een geagiteerde Dumoulin. "Die motor had er absoluut niet moeten staan."

Mollema vierde: "Tevreden"

Vlak achter Dumoulin en Pinot kwam Bauke Mollema als vierde over de streep. De renner van Trek - Segafredo was na afloop tevreden. "Ik heb de hele klim een goed tempo kunnen rijden. Ik heb twee tot drie minuten gewonnen op een hoop andere mannen, dus ik ben blij met vandaag."

Mollema wordt aangemoedigd.

Kruijswijk verliest veel tijd

Steven Kruijswijk kende niet zijn beste dag uit zijn carrière. “Ik had vandaag niet zo’n goede dag", bekent de Brabander op de website van zijn werkgever LottoNL - Jumbo "Ik zat gelijk aan de voet van de klim al op de limiet. Toen Quintana versnelde, kon ik niet mee. Ik viel stil en moet tijd toegeven. Het is niet anders, maar de Giro is nog niet voorbij." 

In het klassement bezet de man die vorig jaar lang mocht genieten van de Maglia Rosa de tiende plaats.

Foto's: Cor Vos