Giro d'Italia: Nairo Quintana grijpt de macht op Blockhaus

De Colombiaan van Movistar wint voor Thibaut Pinot, Bauke Mollema en Tom Dumoulin.

Giro d'Italia: Nairo Quintana grijpt de macht op Blockhaus
  • Thibaut Pinot Thibaut Pinot
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

De negende etappe van de Giro d'Italia is een prooi geworden voor Nairo Quintana. Op de flanken van de Blockhaus zegeviert de Colombiaan van Movistar met een krappe halve minuut voorsprong op Thibaut Pinot (FDJ) en Tom Dumoulin (Team Sunweb). De rit wordt ontsierd door een grote valpartij op 15 kilometer van de meet, waar Geraint Thomas, Mikel Landa, Wilco Kelderman en Adam Yates de grootste slachtoffers van zijn.

De vroege uren van de etappe worden gekleurd door een omvangrijke kopgroep, waarin Luis Leon Sanchez, Pierre Rolland en Sacha Modolo de meest toonaangevende namen zijn. Lang hopen op een stunt kunnen de koplopers niet, daar Nairo Quintana zijn manschappen de opdracht geeft om het gat te dichten. Nog voor de slotklim wordt aangevat worden de battistrada gegrepen.

Thomas, Yates en Landa vallen letterlijk weg uit klassement

Vlak voor het opdraaien van de Blockhaus ontsiert een zware valpartij de rit. Een politiemotor staat met nog vijftien kilometer te rijden stil op de weg. Wilco Kelderman kan de motard niet meer ontwijken en hij knalt vol op een stilstaande motard, waarna een heel trosje renners achter de Nederlander van Team Sunweb ook onderuit gaan. Geraint Thomas, Mikel Landa en Adam Yates zijn de voornaamste slachtoffers wat betreft het algemeen klassement.

De Brit blijft versuft op het asfalt liggen, grijpt naar het sleutelbaan, maar staat even later weer op. Niet veel later haalt hij zijn ploeggenoot Landa bij, die duidelijk nog meer hinder ondervindt van de val. Adam Yates (Orica - Scott) pakt de draad snel op, maar ook voor de drager van de Maglia Bianca zit er geen terugkeer in.

Quintana soleert naar zege; Dumoulin maakt indruk

Op de vroege flanken van de beklimming is het nog altijd Movistar dat de forcing voert. Al vrij snel moet Bob Jungels, trots gestart in de roze trui, afhaken. De Luxemburger verliest uiteindelijk drie minuut dertig op de latere winnaar.

Nairo Quintana opent de debatten op zesenhalve kilometer van de meet. De Colombiaan krijgt Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot met zich mee. Quintana is daar duidelijk nog niet tevreden mee, en hij demarreert slag om slinger. Even later neemt de Colombiaanse klimgeit definitief afstand van Nibali en Pinot.

Even later wordt de tweevoudig winnaar van de Giro d'Italia voorbijgestoken door twee van de drie Nederlandse klassementsrenners. Bauke Mollema en Tom Dumoulin werken goed samen en halen op tweeënhalve kilometer van het einde zelfs Pinot bij. De Limburger en de Fransman moeten het even later zonder Mollema stellen, daar de geboren Groninger zijn concurrenten moet laten gaan.

Grote verschillen

Quintana houdt in de laatste hectometers stand en hij neemt de roze trui over van Jungels. 24 seconden later komen Thibaut Pinot en Tom Dumoulin over de streep. Bauke Mollema is op plek vier de laatste renner die binnen de minuut van Quintana eindigt.

In het klassement heeft Quintana een voorgift van 28 seconden op Thibaut Pinot. Dumoulin staat voorlopig derde op een halve minuut van de leider. Op 51 tellen volgt Mollema en Nibali sluit de top vijf met anderhalve minuut achterstand. Steven Kruijswijk, kopman van LottoNL - Jumbo, kende een minder goede dag en zijn achterstand op het roze bedraagt meer dan drie minuten.

Foto: Cor Vos