HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 9 | Montenero di Bisaccia - Blockhaus | 149...

Giro d’Italia vandaag: 9 | Montenero di Bisaccia – Blockhaus | 149 kilometer

Wie zijn de favorieten in de tweede grote bergrit van de Giro? Wieler Revue blikt vooruit.

Het is de dag van de waarheid. Nadat de beklimming van de Etna wat het klassement betreft een muis baarde moeten de favorieten voor de eindzege vandaag wederom aan de bak. Met de Blockhaus als aankomstplaats weten de meeste wielervolgers wel genoeg; dat wordt afzien. Wie wint de slag op de reus van de Abruzzen? Wieler Revue kijkt vooruit.

Streek

Na de start in de regio Molise dalen de renners vijf kilometer en komen in de regio Abruzzen. Startplaats Montenero di Bisaccia kent historisch gezien enige gelijkenis met het bekende Gallische dorpje van Asterix en Obelix. De oorspronkelijke bewoners van de Molisen en Abruzzen, de Frentanen, boden lang weerstand aan de veroveringszucht van de Romeinen door zich terug te trekken op de Monte Itilio bij Montenero di Bisaccia, startplaats van vandaag. Na jarenlange strijd sloten de Frentanen in tegenstelling tot de Gallische krijgers uiteindelijk vrede in ruil voor vrijheid en privileges als een eigen munt.

Eenmaal in de Abruzzen passeren de renners na goed twintig kilometer de kustplaats Vasto. Na 62 kilometer doet het peloton Ortona aan, de plek waar de sponsor van de niet uitgenodigde Italiaanse ploeg zijn Fantini-wijn produceert. Bij kilometerpaal 75 trekt de menigte via Francavilla a Mare, voorstad van Pescara (dat in 2001 tekende voor de Grande Partenza) het binnenland in waar ze klimmen naar het mooie stadje Chieti. Hier eindigde de tweede etappe van de allereerste Giro in 1909. Vier renners werden uitgesloten omdat zij de etappe deels per trein hadden afgelegd. Voer voor ‘Andere Tijden Sport’, zullen we maar zeggen. Vanaf hier is het nog dertig kilometer tot de slotklim.

Parkoers

En die slotklim is de mythische Blockhaus, ook bekend als de Reus van de Abruzzen. De naam Blockhaus dateert uit de tijd van de Habsburgse heerschappij. Na 1861, de eenwording van Italië, gebruikten de soldaten ‘rotshuizen’ als deze om vreemdelingen te weren al ver buiten de steden.

Eddy Merckx was in 1967 de eerste winnaar op de slotklim van vandaag. Het was tevens de eerste ritzege van de toen piepjonge Merckx. In 2009 won Franco Pellizotti de vijfde uitputtingsslag op Blockhaus. Stefano Garzelli kreeg de overwinning later cadeau, daar Pelizotti later uit de uitslag werd geschrapt. Er vond in 2009 ook nog een interessant duel plaats op de flanken van deze beklimming tussen Danilo Di Luca en Dennis Menchov. Menchov kraakte in de laatste meters, maar wist de Giro uiteindelijk wel te winnen. Ook een valpartij in de slottijdrit in Rome kon de Rus van Rabobank daar niet van weerhouden.

Zo hoog als Merckx in zijn tijd kon gaan gaat de Giro vandaag niet. De grote logistieke operatie die de Corsa Rosa is laat het niet toe om helemaal tot boven te rijden. Vermoedelijk weinig renners die daar grote problemen mee hebben. De klim is immers zwaar genoeg.

Favorieten

Het is, zoals eerder gezegd, erop of eronder voor de klassementsrenners. De Blockhaus liegt niet. Een slechte dag op het verkeerde moment maakt normaliter een einde aan je aspiraties voor het eindklassement. Wij zijn daarom heel benieuwd hoe de Nederlanders het vandaag gaan doen. Kan Tom Dumoulin ook deze test doorstaan? Met de tijdrit van dinsdag in het achterhoofd kan het voor de Limburger een mooi opstapje zijn richting de roze trui als de coureur van Team Sunweb Dumoulin de beklimming samen met de andere topfavorieten aflegt. Klimt Steven Kruijswijk (LottoNL – Jumbo) ook dit jaar weer met de besten omhoog? En werpt de minutieuze voorbereiding van Bauke Mollema (Trek – Segafredo) zijn vruchten af? Na vandaag zijn we een stuk wijzer.

Moeten we alvast aan dit beeld wennen?

Toch zijn de drie Nederlanders niet de absolute topfavorieten voor de ritzege. Daarvoor is Mikel Landa misschien wel de aangewezen persoon. De renner van Team Sky toonde zich gisteren al en de Spanjaard zal er vandaag ook ongetwijfeld zin in hebben. Landa lijkt op aarde te zijn gekomen om heel hard tegen een berg op te rijden en als hij goede benen heeft gaat hij zich zeker niet inhouden. 

Kan Mikel Landa vandaag de concurrentie op een hoop rijden?

Iets wat we ook kunnen zeggen van Nairo Quintana, trouwens. De huurling van Movistar is op papier de grootste favoriet, maar beschikte op de Etna niet over de beste benen in zijn carrière. Is dat slechts een incident en doet de Colombiaan vandaag wel even voor hoe het moet? We zullen zien.

Mannen als Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Ilnur Zakarin en Adam Yates zijn ook niet te onderschatten op deze beklimming. En wat kan Jungels? Geeft de roze trui hem vleugels en weet hij stand te houden? Het zal een lastige opgave worden voor de Luxemburger van Quick Step Floors, maar het is niet ondenkbaar dat Jungels de tweede rustdag ingaat als drager van de Maglia Rosa.

Wieler Revue tipt vandaag echter Domenico Pozzovivo als winnaar. De renner van AG2R La Mondiale is gebrand op een mooie ritzege, zeker daar zijn droom om op de Etna te winnen niet uitkwam. Lukt het ditmaal wel?

Tutti pazzi per Pozzo?

Francesco Moser: “Op de Blockhaus won ik de Giro”

In 1984 nam Francesco Moser in de slottijdrit de roze trui terug van Laurent Fignon en won zijn enige Giro. Critici zeiden toen dat de helikopter wel erg dicht achter Moser had gevlogen en hem zo de wind in de zeilen gaf voor de overwinning in de tijdrit naar de Arena. De meesten waren het er over eens dat de gewaagde keus voor dichte wielen hem genoeg voordeel had gegeven. Moser zegt zelf: “De dichte wielen waren een risico want ik moest alles of niks spelen om de trui terug te krijgen, maar de Giro heb ik eigenlijk gewonnen op Blockhaus.”

Door Ludo van Klooster

“Voor de vijfde etappe waren we gestart in Numana in de Marken en op de Abruzzen klim merkte ik dat Fignon zijn dag niet had, dus heb ik aangevallen. De Fransman reed in het roze. Ik had wel de proloog gewonnen in Lucca maar de dag erna won zijn ploeg Renault de ploegentijdrit en nam hij de trui van mij over. De vijfde dag was de klim naar Blockhaus. Toen ik zag dat Fignon zijn dag niet had ben ik in de aanval gegaan, Lejaretta en Beccia en nog enkelen waren eerder ontsnapt maar we haalden ze terug, ik heb echt alles gegeven in die klim, want ik wist dat nu mijn kans was. Normaal moest Fignon juist winnen op mij, maar Argentin en ik kwamen bij de voorsten en met een man of zes sprintten we voor de zege. Argentin won duidelijk, ik volgde op twee seconden maar Fignon verloor twee minuten. De dag erop won ik de massasprint in Foggia wat mij nog eens twintig seconden bonus opleverde. Door die twee etappes kreeg ik zoveel vertrouwen dat ik wist dat ik de Giro eindelijk kon winnen.”

Voor zijn Giro zege in 1984 werd Moser tweemaal tweede, in 1977 na de Belg Pollentier en in 1979 na Saronni. In 1978 was hij ook nog een keer derde geworden en hij was in 1983 eigenlijk op zijn retour tot professor Conconi hem overtuigde dat hij als groot tijdrijder nieuwe trainingsmethoden moest toepassen om met revolutionair materiaal (ossenkopstuur en dichte wielen) het werelduurrecord aan te vallen. Begin 1984 lukte dat in Mexico en toen hij in maart ook nog de openingsklassieker Milaan – Sanremo won was hij opnieuw gelanceerd. Nu moest zelfs de Giro binnen bereik zijn, zeker toen bleek dat organisator Torriani een parcours had uitgezet met minder bergen dan normaal en met veel tijdritten.

In de slotweek verspeelde Moser de leiderstrui nog wel. In de bergrit naar Merano, in welke rit de openingsklim naar de Stelvio was geschrapt vanwege het slechte weer, kon Moser de trui nog behouden en zelfs de volgende dag toen hij een minuut verloor aan Fignon in Selva di Val Gardena. In de Dolomieten rit van Selva naar Arabba echter leek het gedaan voor de Trentino, totdat hij in de slottijdrit alsnog terugsloeg. Hij klopte Fignon in de tijdrit met bijna tweeenhalve minuut en won zijn eerste Giro met ruim een minuut voorsprong. “Ik heb die tijdrit nog lang getwijfeld over de dichte wielen in verband met de wind. Ik had die fiets gelijkend op mijn werelduurrecord fiets met ossekopstuur en ondanks de twijfel besloot ik hem te gebruiken, we moesten alles riskeren om het meeste voordeel te halen, maar zonder de etappe naar Blockhaus had ik niet eens meer hoeven proberen. Voor mij heb ik daar de Giro gewonnen.”

Vandaag in de klim naar Blockhaus kan Dumoulin Moser als voorbeeld gebruiken. Moser was een sterk tijdrijder die op de steilste klimmen tekort kwam maar op Blockhaus kon uithalen en zijn Giro winnen. Dumoulin reageerde na de etappe in Peschici op deze suggestie. “Ik ga het zien, het is een lastige klim, wie weet. Als ik vooraan eindig dan zie je me, ik heb er wel zin en vertrouwen in, maar morgen zullen er wel meer renners iets proberen.”

Ludo van Klooster is woonachtig in Italië en schreef voor de Giro-special onder meer het rittenschema.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nlDe grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...