HomeNieuwsIzagirre wint in Peschici

Izagirre wint in Peschici

Gorka Izagirre wint de achtste etappe van de Giro d'Italia.

Gorka Izagirre (Movistar) heeft de achtste etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Hij bleek veruit de sterkste van de kopgroep op de slotklim. In het klassement vonden weinig verschuivingen plaats.

Nadat de eerste dertig kilometers razendsnel verliepen, kwam er uiteindelijk een dertienkoppig groepje weg uit het peloton. Daarin zaten onder anderen de Belgen Iljo Keisse en Jasper De Buyst. Even later kwamen nog drie renners aansluiten, met daarbij Lukas Pöstlberger en Luis Leon Sanchez. Dat maakte dat de kopgroep van de dag bestond uit zestien renners. 

Veel ruimte kregen zij echter niet van het peloton. Onder leiding van Gazprom werd de kopgroep binnen de 2’30” gehouden. Op de eerste van de twee geclassificeerde beklimmingen van de dag, de Monte Sant’Angelo, kwamen Luis Leon Sanchez van Astana en Branislau Samoilau van CCC weg uit de kopgroep. Op de top hadden zij een voorsprong van 1′ op het peloton.

Visconti probeert ’t 

Op de beklimming rijdt Giovanni Visconti in één streep naar de kopgroep toe. De luitenant van Nibali krijgt Valerio Conti met zich mee. Ook het Bardiani-duo Boem-Barbin probeert de aansluiting met de kopgroep te vinden. Het peloton heeft de gashendel ondertussen losgelaten en langzaam maar zeker loopt de voorsprong van de battistradi op naar vier minuten.

Wanneer de boog van de dertig kilometer in zicht komt, besluit Visconti opnieuw aan te vallen. Weer springt Conti mee. Ook Sanchez, Gorka Izagirre en Gregor Mühlberger gaan erachteraan en met z’n vijven koersen ze hard door richting Peschici. Het peloton volgt op circa 2’30”.

Heuvelachtig einde

Op de stijgende flanken van de Coppa del Formaro proberen in de kopgroep enkele renners te versnellen, maar niemand komt echt weg. Wel zorgen die demarrages ervoor dat Gregor Mühlberger moet lossen: hij stort volledig in. 

In het peloton zit de vaart er ondertussen ook flink in. Mikel Landa plaatst een aanval, op zoek naar de vluchters, en krijgt niemand mee. Zijn vluchtpoging duurt niet lang, want in de afdaling wordt hij alweer gegrepen door het uitgedunde peloton. 

Aan de voet van de slotklim had de kopgroep nog een kleine minuut over op het aanstormende peloton. Een scherpe haarspeldbocht zorgde voor een slipper bij Valerio Conti. Izagirre versnelt meteen daarna en rijdt solo weg. In de laatste meters leek hij nog bijgehaald te worden door Visconti, maar de eindversnelling was bij de Bask sterker. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...