HomeRetroRetro: Dario Beni rijdt zich voor eeuwig de Giroboeken in

Retro: Dario Beni rijdt zich voor eeuwig de Giroboeken in

Precies 108 jaar geleden finishte in Bologna de allereerste Giro-etappe ooit.

Precies 108 jaar geleden werd een Giropeloton bestaande uit enkel Italianen midden in de nacht in Milaan op gang geschoten, voor een overwegend vlakke etappe tussen de modestad en Bologna. Het was de allereerste van duizenden Giro-etappes die zouden volgen. 

1909, schrijven we. Na het grote succes van de Tour de France, wilde de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zich natuurlijk ook wagen aan een nationale wielerronde. Met als hoofdkleur geen geel, maar roze en in de figuurlijke schaduw van zijn Franse broer, was het op 13 mei eindelijk zover: de grande partenza van de eerste van tot nu toe honderd Giro d’Italia-edities.

397 lange kilometers moesten de renners afleggen. De eerste rit was daarmee ook meteen de langste. Na de start in Milaan was het de bedoeling dat de renners bij het Gardameer de regio Lombardije verlieten. Enkele klimmetjes in het verderop gelegen natuurpark van de Colli Euganei waren het teken dat Padova niet ver meer was.

De route van de eerste Giro. 

Na Padova keerden de renners zuidwestwaarts in de richting van Emilia-Romagna. Pas in dit gedeelte van de koers kwamen de eerste demarrages. Zo probeerde de latere Girowinnaar Luigi Ganna op een vals plat stukje te ontkomen. Enkele kilometers later werd hij alweer gegrepen.

Door het platteland van de Povlakte was het doorrijden geblazen; na al vele kilometers gehad te hebben, werd het bij het passeren van de Po alweer donker. Langs waar nu de A13 is gelegen, werden de laatste avondlijke kilometers voor de finish in Bologna betwist. 

In die laatste kilometers, bleek Dario Beni van de Bianchiploeg de sterkste. In een massasprintje versloeg hij Mario Pesce en Carlo Galetti. Beni pakte ook de leiding in het klassement, dat toen nog op punten werd bijgehouden. Ook won de frêle Italiaan de laatste etappe, maar het eindklassement was voor Luigi Ganna. 

Bekijk hieronder een documentairefragment van de RAI over de Giro 1909:

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Jan Bakelants roemt Patrick Lefevere: ‘Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat’

Bakelants, die als analist aanschoof bij Vive le Vélo, heeft ook onder Patrick Lefevere...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Video | Primoz Roglic ontsnapt al slingerend aan valpartij in rit 2

De crash in de slotfase waarbij Florian Sénéchal een voorwiel van iemand aantikte, gebeurde...

Meer zoals dit

Bindende terugkijktip na aankondiging afscheid: Tom Dumoulin z’n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Tom stopt, maar Cumbre del Sol blijft altijd! Onze redacteur over wat hem betreft de mooiste zege van Dumoulin, waarmee je iedere niet-wielerliefhebber wielerfan maakt. Over tenor Tom en winnen van een hobo en een fluit. Bedankt voor deze, en al die andere schitterende momenten, Tom!

Video | Storm in Nederland, dat kan maar één ding betekenen: terugkijken naar de Gent-Wevelgem van 2015, waar Geraint Thomas de berm in waaide

Storm in Nederland. De perfecte aanleiding om nog eens de heerlijke beelden terug te kijken van die legendarische Gent-Wevelgem.

De enige wielervideo die nu toepasselijk is: Breukink wint befaamde sneeuwetappe in de Giro

Sneeuw staat in het Nederlandse wielrennen gelijk aan Breukink over de Gavia in de Giro van '88...