Giro d'Italia: Ewan boekt nu wel zege in chaotische sprint

De Australiër won in het adembenemende Alberobello de massasprint.

Giro d'Italia: Ewan boekt nu wel zege in chaotische sprint

Een sprintzege voor Caleb Ewan in de Giro d'Italia. In Alberobello was de Australiër van Orica-Scott de snelste.

Na zes dagen Giro was nog altijd Bob Jungels de leider. Het was inmiddels de derde etappe op rij dat de Luxemburger het roze mocht dragen, ook vorig jaar was Jungels drie dagen lang de roze man. 

Een lange, vlakke etappe zou volgen. Castrovillari in de regio Calabrië was de startplaats, de locatie voor de aankomst was het sprookjesachtige Alberobello in de regio Puglia. De trulli - huisjes met cirkelvormige daken - zouden ruimschoots aan bod komen in de live uitzending.

Trage aanvang, snel slot

Drie renners kwamen al vroeg weg. Het allitererende duo Giuseppe Fonzi (Wilier Triestina) en Simone Ponzi (CCC Sprandi Polkowice) had vast afgesproken om samen op pad te gaan. Dmitriy Kozontchuk (Gazprom-Rusvelo, ex-Rabobank) was mee. Vier minuten voorsprong pakte het trio.

Ponzi reed lek en zag daarmee zijn kansen om televisietijd te halen in rook opgaan. De andere twee zouden in een wandeletappe urenlang voor het peloton uitrijden. Op dik tien kilometer van de streep was hun kaars echter uit. 

De sprint werd een chaotische, bochtige strijd. Caleb Ewan ging van heel ver de sprint aan en leek te gaan winnen. Fernando Gaviria kwam heel snel opzetten, maar de Australiër boekte zijn eerste ritzege in de Giro d'Italia.

Foto: Cor Vos