Eindstreep: Tweemaal Gaviria + wonden likken na de Etna

Wat gebeurde er allemaal op 10 mei 2017?

Eindstreep: Tweemaal Gaviria + wonden likken na de Etna

We zetten een streep onder 10 mei met het volgende nieuws:

Gaviria opnieuw met ritzege in Giro d'Italia

Fernando Gaviria won na de derde ook de vijfde etappe in de Giro d'Italia. In de eindsprint versloeg hij Jakub Mareczko en Sam Bennett, waar André Greipel en Caleb Ewan wat afwezig waren. 

Wie ook afwezig was? Luka Pibernik. De Kroaat van Bahrain Merida dacht te winnen, maar wist niet dat er nog een plaatselijke ronde te gaan was.

Gaviria was op recordjacht, want met deze ritzege zorgt hij voor de eerste maal voor twee keer Colombiaans succes in vijf dagen Giro. Bovendien is hij de jongste renner in 13 jaar die tweemaal Giro-dagsucces heeft.

Wonden likken na de Etna

De etappe naar de Etna bracht niet voor iedere klassementsrenner zoals gehoopt. Steven Kruijswijk ging tegen de grond en Bauke Mollema had geen goede benen. Ook Nairo Quintana voelde zich naar eigen zeggen niet goed.

Wie wel in orde was, was Tom Dumoulin. "Maar ik had beter niet aangevallen", zei de kopman van Team Sunweb. "Want daardoor kon Ilnur Zakarin wegrijden en tijd pakken."

Laurens Ten Dam kwam ten val en daarbij schoot zijn schouder uit de kom. De Groninger zette hem zelf terug op zijn plaats. "Maar ik kan er maar beter niet weer op vallen", lachte Ten Dam.

Démare imponeert in Duinkerken

Werd hij gisteren nog gehinderd door een grote valpartij in de finale, in de tweede etappe stond niets Arnaud Démare van FDJ in de weg om ritwinst te pakken.

In Saint-Quentin nam hij met een indrukwekkend lange sprint de maat van Jens Debusschere, die wel leider in de Franse zesdaagse koers blijft. Samuel Dumoulin werd derde. De leider in Duinkerken draagt net als in Italië een roze trui.

Foto: Cor Vos