HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 5 | Pedara-Messina | 159 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 5 | Pedara-Messina | 159 kilometer

Wie is de beste sprinter in de thuishaven van Vincenzo Nibali?

De eerste bergrit is achter de rug. De klassementsmannen konden vooral hun geduld, dat ontzettend groot bleek, testen. Op de Etna gebeurde er helemaal niets, waarna het woord weer aan de sprinters is. Ondanks een lange kuststrook worden er amper kansen op waaiers verwacht, daar de wind op Oost-Sicilië niet hard gaat waaien. We gaan naar het thuis van Vincenzo Nibali!

Streek

De startplaats Pedara aan de voet van de Etna, ligt vast aan de grotere stad Catania dat met zijn internationale luchthaven meer bekend is. In Catania won Jean-Paul van Poppel in 1989 de openingsrit van de Giro en veroverde daarmee ook de roze trui voor één dag (de dag erna was de aankomst op de Etna).

De rit vandaag gaat noordwaarts voor de helft door het heuvelachtige gebied van de oostflanken van de Etna. Na 90 km gaat de karavaan naar de kust met daar direct een klimmetje naar de toeristenplaats Taormina met mooie anticiteiten als de Griekse arena. Vervolgens gaat het peloton langs de vlakke kustweg naar Messina.

De verbindingsstad van Sicilië met de Italiaanse laars Messina veroverden de Romeinen in 263 voor Christus als eerste stad buiten het Italiaanse vasteland. De stad is na de verwoestende aardbeving van 1908 opnieuw opgebouwd en daarna deels nog eens na de bombardementen in de tweede wereldoorlog. Zo is er de herbouwde dom die de Noormannen er ooit hadden neergezet. Diens klokkentoren heeft een van ‘s werelds grootste mechanische uurwerken, welke is gemaakt in 1933 in Straatsburg.

Een relatief korte etappe.

Parkoers

Na een eerste doorkomst in Messina volgt nog een plaatselijke ronde van bijna dertig kilometer waarna de renners sprinten voor de ritzege. Geen geschikte aankomst dus voor de hier geboren Nibali. Hij kan dit jaar met een derde Giro zege op gelijke hoogte komen met zijn landgenoten Felice Gimondi, Gino Bartali, Giovanni Brunero, Fiorenzo Magni en de Fransman Bernard Hinault. De campionissimi Fausto Coppi, Alfredo Binda en Eddy Merckx wonnen zelfs ieder vijf Giri.

Na wat klimwerk in het eerste deel, is de finale helemaal vlak.

Acht keer eerder nishte een etappe in de Siciliaanse kustplaats, de laatste winnaar (1999) was Jeroen Blijlevens. Hij veroverde ook de roze trui waarmee hij twee dagen kon starten. Vier dagen later won Blijlevens nog een rit in Lanciano. 

Favorieten

Geen klimmerswerk vandaag. Sprinten in Messina, in de baai van de haai. De haai zal vast binnengehaald worden met het nodige kabaal, want Sicilianen zijn enorm trots op hun eigen succes.

Toch is Vincenzo Nibali in geen enkel scenario een favoriet voor de ritzege. De favorieten moeten worden gezocht bij de sprinters. Caleb Ewan toonde zich al vaker de snelste, maar wist zich in de eerste etappe verrast door Lukas Pöstlberger, om een dag later uit zijn pedaal te schieten in de sprint. Ook in het waaierwerk richting Cagliari was de Aussie niet vooraan vertegenwoordigd.

Eindelijk Ewan?

André Greipel schoot ook uit zijn pedaal, in de waaieretappe. De dag ervoor pakte de Gorilla van Rostock het roze na winst in Tortolì. Dat roze werd een dag later overgenomen door Fernando Gaviria, waarmee gelijk de derde favoriet bekend is.

Italië mag hopen op ritwinst in de massasprint, met Sacha Modolo en Giacomo Nizzolo als belangrijkste pionnen. Ook Modolo’s sprintaantrekker Roberto Ferrari is nog snel, getuige zijn tweede plaats in Tortolì. Daarnaast zijn er Enrico BattaglinMatteo Pelucchi en Kristian Sbaragli. Of kan Jakub Mareczko eindelijk iets?

Bergop heeft hij het moeilijk, maar in de sprints plaatst Nizzolo zich voorlopig goed.

Bij Trek-Segafredo heeft men met Jasper Stuyven een tweede rappe man binnen de ploeg. Dimension Data heeft naast Sbaragli ook Ryan Gibbons binnen de gelederen, voor de Zuid-Afrikaan is het zijn eerste poging op het hoogste niveau. Kijkt u verder nog uit naar Sam Bennett en Phil Bauhaus.

Wieler Revue tipt Caleb Ewan als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Update Bahrain Victorious: opnieuw inval in hotel door politie

Bahrain Victorious kreeg vanochtend om 5.30 uur bezoek van de politie in het Deense...