HomeNieuwsEindstreep: wat gebeurde er op 7 mei in wielerland?

Eindstreep: wat gebeurde er op 7 mei in wielerland?

Het wielernieuws gemist? Geen nood! 'Eindstreep' vat het allemaal voor je samen.

De dag voor de eerste rustdag in een grote ronde levert meestal spektakel op. Ook vandaag was dat niet anders. Alles gemist? Niet erg; ‘Eindstreep’ vat alle gebeurtenissen in de wielerwereld voor je samen.

Gaviria slaat dubbelslag in Giro

De derde rit in de Giro d’Italia is een prooi geworden voor Fernando Gaviria. De renner van Quick-Step Floors wint de sprint van een selecte groep in de straten van Cagliari nadat diens ploeg in de finale de beslissing forceerde door het op de kant te zetten. Gaviria neemt tevens de roze trui over van André Greipel.

Zodra het peloton de Viale Lungomare del Golfo opdraait en de noordwestenwind te verduren krijgt neemt Quick-Step Floors het heft in handen. Achter de jagende formatie met de Bob Jungels en Fernando Gaviria als kopman is het rozetruidrager André Greipel die zonder pardon uit de groep wordt gegooid. Al snel gaat het gat met de achtervolgende groep richting de twintig seconden.

Het gat wordt niet meer dichtgereden. Op de steentjes van Cagliari wint Fernando Gaviria zijn eerste rit in een grote ronde. Rüdiger Selig is namens Bora – Hansgrohe de tweede man op het podium, Giacomo Nizzolo (Trek – Segafredo) sluit de rijen op plek drie. Door zijn zege neemt Gaviria de roze trui over van André Greipel, die dertien seconden na de kopgroep over de streep komt.

Klassementsmannen achter Greipel over streep

Bob Jungels pakte weliswaar wat seconden op de favorieten, maar de meeste renners om in de gaten te houden voor het algemeen klassement finishen in de tweede groep, vlak achter de man die zijn roze trui verspeelt. 

In het klassement zien we alle favorieten in zo goed als dezelfde tijd staan. Bob Jungels staat er na drie ritten het beste voor. Hij heeft een voorgift van tien seconden op Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Geraint Thomas, Mikel Landa, Thibaut Pinot, Adam Yates en titelverdediger Vincenzo Nibali. Steven Kruijswijk verloor in de eerste etappe wat tijd en zijn achterstand op de Luxemburger bedraagt 23 seconden.

Morgen heeft het peloton, in verband met de overtocht naar Sicilië, een rustdag. Dinsdag vindt de eerste serieuze krachtmeting bergop plaats als de Etna aan het einde van de vierde rit wordt bedwongen.

D’Hoore wint rit en eindklassement Chongming Island

De Belgische Jolien d’Hoore heeft het eindklassement van de Tour of Chongming Island op haar naam geschreven. De renster van Wiggle High5 Pro Cycling is in de laatste etappe van de Chinese WorldTour koers de snelste in de massasprint voor Kirsten Wild en Chloe Hosking. Omdat d’Hoore de sprint in de leiderstrui betwistte is de zege in het algemeen klassement een logisch gevolg.

Vos aan het feest in België 

In de Trofee Maarten Wynants heeft Marianne Vos haar eerste overwinning van 2017 geboekt. De Brabantse alleskunner wint in Helchteren naa 120 kilometer koers de massasprint. Achter de renster van WM3 Pro Cycling zijn Maria Giulia Confalonieri (Lensworld – Kuota) en Eva Buurman (Parkhotel Valkenburg – Destil Cycling Team) de overige podiumklanten.

Slotritten Madrid en Azerbeidzjan

De zesde Ronde van Azerbeidzjan is gewonnen door Kirill Pozdnyakov. De Azerbeidzjaan veroverde de gele trui na het bezoekje aan Ismayilli in de tweede etappe. In de resterende ritten kwam het leiderstricot dankzij solide verdedigend werk van zijn Synergy Baku Cycling Project ploegmaats niet meer in gevaar. De slotrit werd overtuigend gewonnen door Krists Neilands, die zijn eerste profoverwinning bij mag schrijven.

De dertigste uitvoering van de Vuelta Ciclista Comunidad de Madrid is een prooi geworden voor Óscar Sevilla. De 40-jarige Spanjaard nam op de laatste dag van de driedaagse in en om Madrid in extremis de leiderstrui over van Raúl Alarcón. In de derde en laatste rit van de ronde kraaide Jasha Sütterlin victorie.

Iuri Filosi wint GP Lugano

In de Gran Premio Città di Lugano komt Iuri Filosi (Nippo – Vini Fantini) als eerste over de streep. In een sprint-a-deux verslaat hij zijn Italiaanse landgenoot Marco Frapporti, die Androni Giocattoli als broodheer heeft. Het is de eerste professionele zege voor de 25-jarige Filosi.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Meer zoals dit

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Van Aert brak naast sleutelbeen en ribben ook borstbeen, vanavond al operatie

Matteo Jorgenson heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven, maar de generale repetitie...