Giro d'Italia: Reacties na rit drie

Na de derde rit in de Giro d'Italia peilt Wieler Revue de stemming bij diverse renners.

Giro d'Italia: Reacties na rit drie

De Giro d'Italia is toe aan zijn eerste rustdag. Drie dagen fietsen op Sardinië leverde drie verschillende winnaars en drie verschillende eigenaars van de roze trui op. Na de derde rit, die op het laatst werd opgefleurd met een lesje waaierrijden, peilt Wieler Revue de stemming bij diverse renners.

De grote winnaar van de dag is Fernando Gaviria. De 22-jarige renner van Quick-Step Floors mag in zijn eerste grote ronde al na drie ritten proeven van de champagne op het podium. Ook slaapt de Colombiaan vannacht met de roze trui om zijn schouders. "Dit is de beste dag uit mijn carrière", geeft de gevierde man toe na afloop van de eerste feestelijkheden. "Wat deze overwinning extra bijzonder maakte was dat mijn familie aan de finish stond. Ik heb dit succes met hen gevierd", klinkt het uit de mond van Gaviria, die zichzelf op het podium trakteerde op een onvervalste champagnedouche.

André Greipel begon de dag in zijn eerste roze trui, leek in de finale mee te kunnen met de voorste waaier, maar moest afhaken nadat hij tijdens het voorkomen van een valpartij uit zijn klikpedaal schoot. Op de site van zijn ploeg Lotto - Soudal meldt de Duitser: "Een tweede ritzege was zeker niet vanzelfsprekend geweest, gezien de samenstelling van die waaier, maar ik had de roze trui kunnen behouden. Toch bewaart de Gorilla uit Rostock geen nare herinneringen aan Sardinië: "Ik heb zeker genoten van de roze trui en de sfeer hier op Sardinië. Enkel het einde kon beter."

Nederlandse Giropretendenten komen dag goed door

Tom Dumoulin finishte na de hectische in de groep der favorieten. "Op het beslissende moment zaten we met het team net iets te ver van achter. Ik had er graag bijgezeten, maar ik ben vooral blij dat we de eerste ritten goed zijn doorgekomen", meldt de Limburger op de site van Team Sunweb.

Ook Steven Kruijswijk kwam de dag ongeschonden door. "We zagen het aankomen dat er waaiers gingen ontstaan, maar volgens mij zag iedereen het", aldus Kruijswijk. "Ik zat bij de andere klassementsmannen en al snel was het duidelijk dat er geen gevaarlijke renners voor het klassement in het eerste groepje zaten."

Bauke Mollema had op zijn beurt gehoopt om twee feestjes te vieren. Helaas voor de geboren Groninger werd zijn geliefde Feyenoord geen landskampioen en werd Giacomo Nizzolo derde in de rituitslag. Toch overheerst voor de rest tevredenheid bij Mollema, die aan zijn tweede Giro d'Italia bezig is. Er valt hier niet zoveel te winnen, maar wel te verliezen als je pech hebt. En dat is gelukkig niet gebeurd."

Klassementsrenners dicht bijeen

In het klassement zien we alle favorieten in zo goed als dezelfde tijd staan. Bob Jungels staat er na drie ritten het beste voor. Hij heeft een voorgift van tien seconden op Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Geraint Thomas, Mikel Landa, Thibaut Pinot, Adam Yates en titelverdediger Vincenzo Nibali. Steven Kruijswijk verloor in de eerste etappe wat tijd en zijn achterstand op de Luxemburger bedraagt 23 seconden.

Morgen heeft het peloton, in verband met de overtocht naar Sicilië, een rustdag. Dinsdag vindt de eerste serieuze krachtmeting bergop plaats als de Etna aan het einde van de vierde rit wordt bedwongen.

Foto: Cor Vos