Giro d'Italia: Gaviria wint derde Girorit na finale vol waaiers en pakt roze

De Colombiaanse sprinter Fernando Gaviria wint in Cagliari de laatste rit voor de rustdag na een spectaculaire finale.

Giro d'Italia: Gaviria wint derde Girorit na finale vol waaiers en pakt roze
  • Fernando Gaviria Fernando Gaviria

De derde rit in de Giro d'Italia is een prooi geworden voor Fernando Gaviria. De renner van Quick-Step Floors wint de sprint van een selecte groep in de straten van Cagliari nadat diens ploeg in de finale de beslissing forceerde door het op de kant te zetten. Gaviria neemt tevens de roze trui over van André Greipel.

Met André Greipel in de roze trui vertrekt het peloton even na half twee voor een wedstrijd over 148 kilometer vanuit Tortolì. De koers wordt al vroeg opengebroken door vier renners. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Kristian Sbaragli (Dimension Data) en Eugert Zhupa van Wilier Triestina - Selle Italia hebben er zin in en ze trekken al snel na de officiële start ten strijde.

Na de eerste tussensprint wordt het kwartet een drietal, daar sprinter Sbaragli zich na het winnen van de tussensprint terug in het peloton laat zakken. De drie overgebleven batistrada werken goed samen, maar de voorsprong wordt nooit groter dan drie minuten. Op de Capo Boi is het Tratnik die de punten wegkaapt. Een bedreiging voor Daniel Teklehaimanot is de inwoner van Ljubljana niet, zodat de Eritreër de eerste rustdag ingaat als leider in het bergklassement. 

Winderige finale

Na de enige klim van de dag is het nog veertig kilometer naar de hoofdstad van Sardinië. De wind die stevig in het nadeel van de renners waait zorgt voor enige nervositeit. Dat geldt zeker voor Katusha Alpecin wanneer kopman Ilnur Zakarin voor de tweede dag op rij van zijn fiets moet. Met behulp van zijn ploegmaats weet de Rus echter weer terug te keren in het peloton.

Met nog 26 kilometer te gaan is Tratnik de laatste vluchter die wordt ingerekend op de bochtige kustweg richting Cagliari. Zodra het peloton de Viale Lungomare del Golfo opdraait en de noordwestenwind te verduren krijgt neemt Quick-Step Floors het heft in handen. Achter de jagende formatie met de Bob Jungels en Fernando Gaviria als kopman is het rozetruidrager André Greipel die zonder pardon uit de groep wordt gegooid. Al snel gaat het gat met de achtervolgende groep richting de twintig seconden.

Gaviria maakt ploegenspel af

Met Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo), Rüdiger Selig (Bora - Hansgrohe) hebben twee andere rappe mannen de boot niet gemist. Ze kunnen als één van de weinigen aansluiten in het groepje. In de kilometers naar de finish komt het peloton nog wel iets dichter, maar de koplopers krijg ze niet meer te pakken. Nathan Haas (Dimension Data) probeert Gaviria te verrassen door vroeg aan te gaan, maar de Colombiaan laat zich niet foppen. 

Op de steentjes van Cagliari wint Fernando Gaviria zijn eerste rit in een grote ronde. Rüdiger Selig is namens Bora - Hansgrohe de tweede man op het podium, Giacomo Nizzolo sluit de rijen op plek drie. Door zijn zege neemt Gaviria de roze trui over van André Greipel, die dertien seconden na de koplopers over de streep komt.

Vijf minuten aan de broek van Dennis

Het grootste slachtoffer van de waaiers is Rohan Dennis. De Australiër valt in volle finale en finisht op dik vijf minuten. De overige favorieten voor het algemene klassement - waaronder Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk - komen in de groep 'Greipel' over de streep.

Foto: Cor Vos