Giro d'Italia vandaag: 3 | Tortolì - Cagliari | 148 kilometer

Wie zijn de kanshebbers op de ritzege in de derde rit van de Giro d'Italia? Wieler Revue zet ze op een rijtje.

Giro d'Italia vandaag: 3 | Tortolì - Cagliari | 148 kilometer

Vandaag wordt de laatste rit op Sardinië gereden. Met 148 kilometer is het veruit de kortste rit op het eiland.

Streek

Vandaag eindigen de renners in Cagliari, van 1948 tot 1983 bekend van de Italiaanse voorjaarsklassieker Sassari - Cagliari. In het laatste jaar van die wedstrijd won tweevoudig Giro-winnaar Beppe Saronni (1979 en 1983) en werd de in Italiaanse dienst rijdende Nederlander Frits Pirard derde. Een doorstart van de wedstrijd in 2010, gewonnen door Giovanni Visconti, kreeg alleen in 2011 een vervolg. De winst ging toen naar Pavel Brutt.

De route gaat volledig langs de Sardijnse kust.

In de finishplaats Cagliari is de madrina, de peettante, van deze honderdste Giro geboren. De nu 35-jarige tv-presentatrice en showgirl Giorgia Madras eindigde in 2000 als tweede bij de vijftigste Miss World-verkiezing achter de Indiase Priyanka Chopra. Bij de jubileumeditie van de Giro is Madras al zeker van het podium. 

Voor wie na de etappe nog tijd en puf heeft, loont het de moeite naar de hoogstad te gaan, het oudste gedeelte van de stad, rione Castello, de kasteelwijk. De kathedraal en het bijna geheel uit de totsen gehakte amfitheater mogen niet ontbreken bij het bezoek.

Parkoers

In 1991 won de Italiaanse sprintgigant Mario Cipollini de etappe in Cagliari. Il Re Leone is met 42 Giro-etappezeges recordhouder. Vandaag is het tweede deel van de etappe een exactie kopie van de Giro-etappe van 2007, toen de Duitser Robert Förster won. Zien we in de persoon van André Greipel vandaag weer een Duitse winnaar?

Een massasprint lijkt zich aan te dienen.

De etappe gaat vanuit Tortolì zuidwaarts om aan de zuidkust van het eiland in Cagliari te eindigen. Onderweg is het langs de kust licht heuvelachtig, maar de enige gecategoriseerde klim op 41 kilometer van het eind is slechts 126 meter hoog. Op de via Roma, de prachtige boulevard van Cagliari, zal vermoedelijk een sprinter met de prosecco staan spuiten.

Toch kan de wind de etappe wel levendig maken. Langs de Sardijnse kust staat een straffe bries schuin van voren, wat risico op waaiers met zich meebrengt. Voor sprinters en klassementsmannen is het oppassen geblazen. De laatste rechte lijn is achthonderd meter lang. De laatste 350 meter kent een stenen ondergrond, wat bij regen wellicht voor een gladde bedoening kan zorgen. Gelukkig hebben de weergoden dat voor vandaag voorlopig niet in de planning.

Favorieten

Nadat de eerste sprintersetappe verrassend een prooi was voor Lukas Pöstlberger was het gisteren wel raak voor de rappe mannen. André Greipel (Lotto - Soudal) bleek de allersnelste en ook vandaag lijkt hij weer de te kloppen man. De kersverse roze trui kan rekenen op een sterke ploeg die hem goed kan afzetten. Hierna heeft de gorilla voldoende snelheid om het af te maken.

Maar er zijn in de sprint natuurlijk altijd kapers op de kust. Caleb Ewan bijvoorbeeld. De Australiër van Orica-Scott schoot gisteren in volle sprint uit zijn pedaal en zal ongetwijfeld vol revanchegevoelens zitten. Kan Ewan in Cagliari zijn eerste ritzege in de Giro d'Italia boeken? Dan zal hij onder andere moeten afrekenen met Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) die ook in goede vorm lijkt. De nummer vier van Parijs - Roubaix werd gisteren derde na een sterke sprint. Hij zal ook nu weer een goede uitslag willen rijden.

Wat kan de pocket rocket vandaag?

Bora-Hansgrohe kan vandaag het sprintersduo Sam Bennett en Matteo Pelucchi naar voren schuiven. Beide beschikken beiden over de snelheid om te verrassen. Daarnaast kunnen de Italianen rekenen op Sacha Modolo - tweevoudig ritwinnaar in de Ronde van Kroatië - en Giacomo Nizzolo. Daarnaast zijn Jakub Mareczko en Kristian Sbaragli mannen om in de gaten te houden in hun thuisland. En wat kan Roberto Ferrari, gisteren knap tweede, vandaag?

Kan Ferrari nogmaals verrassen?

Overige namen? Let zeker op Phil Bauhaus, Alexander Edmondson, Moreno Hofland, Davide Martinelli, Simone Ponzi, José Joaquín Rojas, Ivan Savitskiy en Alexey Tsatevich.

Wieler Revue tipt André Greipel als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia