Retro: De miraculeuze ontsnapping van Elia Favilli

Een sterk staaltje uit de Giro van 2012. De renner van Farnese Vini-Neri-Sottoli weet in volle sprint over de gevallen M...

Retro: De miraculeuze ontsnapping van Elia Favilli

De Giro van 2012 begint met een driedaagse door Denemarken. Herning krijgt een proloog die met overmacht gewonnen wordt door Taylor Phinney, gevolgd door een massasprint die een kolfje naar de hand van Mark Cavendish is. Met de Amerikaan in het roze worden drie Deense dagen afgesloten met een rit in en om Horsens.

De rit is vlak. Echt spectaculair zijn de ritten door Denemarken helaas niet. Toch zijn er ook in de derde en laatste rit door het Jutland weer enkele dappere lieden die het peloton achter zich laten. Ramunas Navardauskas, Reto Hollenstein, Alfredo Balloni, Martijn Keizer, Mads Christensen en Miguel Minguez Ayala maken er een gezellig dagje uit van. 

Toch worden deze zes hardrijders keurig op tijd ingerekend door de sprintersploegen. Matthew Goss' ploeg heeft met het ingaan van de laatste rechte lijn de koppositie veroverd. De Australiër zit dan ook ideaal voor de komende spurt. Daarachter is het ouderwets wringen geblazen.

Cavendish zit een stukje verder in het voortjakkerende peloton en moet dus wel vroeg beginnen om nog een kansje te hebben. Het mag echter niet zo zijn voor The Manx Express. Roberto Ferrari ziet even voor de Brit een gat en besluit om er vol in te duiken. 

Cavendish kan de zwiepende Ferrari niet meer ontwijken en komt lelijk ten val. Vlak Cavendish rijdt Elia Favilli, die ook best een goede uitslag zou willen rijden. Nu er iemand voor hem valt lijkt er ook voor Favilli geen ontsnappen meer aan. In een split second probeert de Italiaan zijn lot te ontlopen. Hij probeert middels een bunny hop een enorm pijnlijke situatie te ontlopen.

Het lukt.

Favilli zweeft even en komt achter de Brit keurig weer op twee wielen terecht. Direct beseft hij gedaan heeft. Vol ongeloof schudt hij zijn hoofd. Wat hij heeft gedaan kan niet volgens de wetten der logica.

via GIPHY

Foto: Cor Vos