Giro d'Italia: Pöstlberger eerste roze trui na ontlopen sprint op Sardinië

De Oostenrijker ontliep de eerste massasprint van de 100ste Giro.

Giro d'Italia: Pöstlberger eerste roze trui na ontlopen sprint op Sardinië

Lukas Pöstlberger is de eerste drager van de roze trui in de 100ste Giro d'Italia. De Oostenrijker bleef in Olbia het sprintende peloton voor.

De Giro d'Italia is van start gegaan op Sardinië. Dat gebeurde met een 203 kilometer lange etappe van Alghero naar Olbia, voornamelijk langs de noordkust van het Italiaanse eiland.

Voorafgaand aan de eerste etappe werd een minuut stilte in acht genomen uit respect voor de overleden Michele Scarponi. Daarbij stonden de renners van Astana op de voorste rij. Astana start met acht renners, omdat de overleden Italiaan aanvankelijk kopman zou zijn in zijn thuisland.

Gevecht om blauw

De eerste vlucht van de Giro d'Italia 2017 was weldra een feit. Twee nationale kampioenen daarbij: Daniel Teklehaimanot van Dimension Data (Eritrea) en Eugert Zhupa van Wilier Triestina (Albanië).

Kregen ze gezelschap van: Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Marcin Bialoblocki (CCC Sprandi Polkowice), Pavel Brutt (Gazprom-RusVelo) en Mirco Maestri (Bardiani-CSF). De Italiaan van Bora-Hansgrohe was op de alle beklimmingen als eerste boven.

Sprinten in Olbia

Uiteindelijk haakten Bialoblocki en Maestri vooraan af. In het peloton reden Orica-Scott, Lotto Soudal en Quick-Step Floors voor de kansen van Caleb Ewan, André Greipel en Fernando Gaviria. Toch ging het kopkwartet met een kleine veertig seconden voorsprong de laatste tien kilometer in. 

De sprintersploegen hadden echter alles goed onder controle. Op drie kilometer van de streep was het avontuur van de vluchters voorbij. Het werden chaotische slotkilometers in Olbia, door de bochtige finale. Lukas Pöstlberger ontsnapte aan de chaos en bleef alleen vooruit. Ewan werd in zijn zog als eerste sprinter tweede.

Foto: Cor Vos