HomeNieuwsGiro d'Italia vandaag: 1 | Alghero-Olbia | 203 kilometer

Giro d’Italia vandaag: 1 | Alghero-Olbia | 203 kilometer

Wie hijst zich vandaag in de eerste roze trui?

Vandaag start de Giro d’Italia. Dat doet het 195-koppige peloton op Sardinië.

Streek

De honderdste Giro start op het eiland Sardinië en staat in het teken van zijn eigen historie en die van Italië. In de vorige eeuw heeft de Giro sterk bijgedragen aan het eenheidsgevoel van de Italianen. Vrijheidsstrijder en grondlegger van de Italiaanse eenheid Giuseppe Garibaldi bracht tot 1882 zijn laatste twintig levensjaren door op het Sardijnse eilandje Caprera gelegen tegenover Palau aan de noordkust waar de renners vijftig kilometer voor de nish passeren.

Op Garibaldi’s Caprera startte de Giro in 2007, het was de tweede start vanaf Sardinië na een eerste in 1991. Eerder had de Giro de regio Sardinië alleen aangedaan voor een enkele etappe in 1961. Alghero heeft nu de Giro-start. De noordwestelijke kustplaats wordt wel ‘klein Barcelona’ genoemd vanwege de overblijfselen van de Spaanse overheersing van de 14de tot de 17de eeuw.

Het noorden van Sardinië wordt vandaag in het zonnetje gezet.

De daarna heersende Savooien lieten de gewoonten en de taal intact, zo is te zien aan gebouwen en delen van de stadsmuur en te horen in het dialect: de straten heten geen ‘vie’, maar ‘calle’. Alghero met zijn antieke torens en paleizen is Italiaans Cultuurhoofdstad 2018 en heeft aan de Costa del Corallo adembenemende koraalri en in de vele grotten.

Parkoers

De Giro rit gaat langs Sassari naar de noordwestkust (met de eerste twee klimmen voor het bergklassement) en buigt aan de noordelijke top naar de oostkust die daar met 55 km kuststrook niet voor niets Costa Smeralda heet. Het was eens verlaten gebied maar is nu sterk ontwikkeld door het toerisme.

De kans op een massasprint is groot.

De derde klim, San Pantaleo, ligt op 20 km van de aankomst en zal het peloton uitdunnen voor de te verwachten massasprint. Zo gebeurde ook in 1991, toen de Fransman Philippe Casado de openingsrit van de Giro in Olbia won. 

Favorieten

Afgaand op het profiel van de eerste etappe staat aan het eind van de middag in Olbia een sprinter in het roze gehuld. Het is gelijk een mooie aangelegenheid om te zien naar welke sprinters we vanmiddag moeten kijken.

Vorig jaar nog drievoudig etappewinnaar, in totaal in het bezit van zes Giro-etappes: André Greipel is wellicht de topfavoriet voor de ritwinst. Interessant detail: door het wegvallen van nummer 108 is de Duits kampioen de drager van het rugnummer 100 in de 100ste Giro.

Is Greipel de te kloppen man?

Zijn concurrenten? Dat zijn met name Caleb Ewan en Fernando Gaviria. De Pocket Rocket hoopt na ritwinst in de Vuelta van 2015 een nieuwe zege in een grote ronde aan zijn palmares toe te voegen. De Colombiaan heeft er geen geheim van gemaakt deze Giro meerdere etappes te willen winnen en op Sardinië sowieso één keer in het roze te willen staan.

Wat kan Gaviria in zijn eerste sprint in een grote ronde?

Een gevaarlijke tandem is die van Bora-Hansgrohe: Sam Bennett en Matteo Pelucchi beschikken beiden over de snelheid om te verrassen, zeker in de chaotische sprint die waarschijnlijk zal volgen in Olbia.

De Italianen moeten het in eerste instantie hebben van Sacha Modolo – tweevoudig ritwinnaar in de Ronde van Kroatië – en Giacomo Nizzolo. Daarnaast zijn Jakub Mareczko en Kristian Sbaragli mannen om in de gaten te houden in hun thuisland.

Kan Nizzolo eindelijk een rit winnen in de Giro?

Overige namen? Phil Bauhaus, Alexander Edmondson, Ryan GibbonsMoreno Hofland, Davide MartinelliSimone Ponzi, José Joaquín RojasIvan Savitskiy, Jasper StuyvenAlexey Tsatevich

Wieler Revue tipt Gaviria als winnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een wieler t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Bekijk de startlijst hier.

Deze prijs (een cycling t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nl. De grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto’s: Cor Vos, Giro d’Italia

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Van der Poel: ‘Schade beperken in de tijdrit’

Mathieu van der Poel is als hij een wil een begenadigd tijdrijder, alleen heeft...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Meer zoals dit

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...