Giro d'Italia: voorbeschouwing Maglia Rosa

Wie strijden er om het roze in Italië?

Giro d'Italia: voorbeschouwing Maglia Rosa

Vandaag gaat de Giro d'Italia van start. Vanaf Sardinië tot over drie weken in Milaan gaat het eigenlijk maar om één ding: wie eindigt de 100ste Giro d'Italia in het roze? Wieler Revue blikt uitgebreid vooruit.

"Roze als een pagina van La Gazzetta dello Sport. Als één van die kranten die bovenop een beklimming worden uitgedeeld, die je over je maag legt om tijdens de afdaling van de koude te beschermen. Roze zoals een kampioen. De Maglia Rosa is voor de winnaar van het algemeen klassement."

Uit de Garibaldi-gids

Historie

Zo lang de Giro d'Italia bestaat, bestaat de Maglia Rosa. De roze trui is verwant aan de Giro vanwege La Gazzetta dello Sport. De Italiaanse sportkrant, die sinds jaar en dag op roze papier wordt gedrukt, kondigde in augustus 1908 aan dat het een ronde ging organiseren.

Concurrent Corriere della Sera had namelijk een racewedstrijd door Italië georganiseerd en La Gazzetta kon niet achterblijven. Het werd een wielerwedstrijd door heel de laars, die in 1909 voor het eerst plaats zou vinden.

Prachtig beeld van de eerste Giro, met Luigi Ganna.

Het eerste klassement werd op puntenbasis afgelegd. Acht etappes - tussen 13 en 30 mei - met een totale afstand van bijna 2.500 kilometer vormden de eerste Giro, met Luigi Ganna (25 punten) als eerste winnaar. Hij werd in Milaan de eerste roze trui. Van de 115 renners die in Milaan startten, kwamen er maar 49 aan 17 dagen later.

Zoals ook met het bergklassement het geval was, werd in 1950 Hugo Koblet de eerste niet-Italiaanse winnaar van de roze trui. Voor die tijd had Alfredo Binda al vijf keer de Giro op zijn naam geschreven. Alleen Fausto Coppi en Eddy Merckx deden later even goed als de Italiaan.

Het moment waarop de eerste Nederlandse Girozege in rook opging.

In 1978 werd Johan de Muynck de laatste Belgische winnaar van de Italiaanse ronde. Naast Merckx won ook Michel Pollentier in Italië. Zeven Belgische eindwinsten, Nederland doet het met exact zeven minder. Vorig jaar was Steven Kruijswijk op weg naar de eerste Nederlandse eindzege in de Giro d'Italia, tot hij in de negentiende rit viel.

Reglement

Waar in 1909 de eerste winnaar nog werd bepaald op basis van het laagste aantal behaalde punten, moest de eindzege vanaf 1912 behaald worden met het hoogste aantal punten. Het regelmatigheidsklassement verdween volledig in 1914, toen voor het eerst een klassement op basis van tijd werd ingevoerd.

Dat klassement bestaat nu nog steeds. Degene die de tocht van Alghero naar Milaan in de kortste tijd aflegt, hoeft echter niet meteen de eindwinnaar te zijn. Onderweg zijn bonificatieseconden te verdienen.

Aan de tussensprints zijn dat 3 seconden voor de winnaar van de Traguardo Volante, de nummers 2 en 3 gaan er vandoor met 2 en 1 bonificatieseconden. Aan de streep zijn ook de eerste drie renners gelukkig, met 10, 6 en 4 seconden. 

Favorieten

Dan het mooiste aan alle grote rondes: wie zijn er favoriet? Wie zakt door het ijs en wie stijgt er boven zichzelf uit? 

De Giro d'Italia kent dit jaar een absolute, torenhoge topfavoriet. Nairo Quintana is de naam waarvan wielerfans, wielerkenners en het peloton zelf de meeste verwachtingen hebben. 

Quintana heeft ervaring met het winnen van een roze trui.

Zijn tegenstanders? Die komen uit alle windstreken. Zo is er een Angelsaksisch clubje renners dat maar al te graag de Colombiaan dezelfde frustratie laat voelen als hij tegen Chris Froome in de Tour de France heeft.

Geraint Thomas is de meesterknecht van Froome die eens voor eigen kans gaat. Ook in de Tour van 2015 mocht de Welshman dat, naast het rijden voor de Brit. Dat ging hem niet goed af. Thomas deelt het kopmanschap bovendien met een renner die in topvorm een stuk beter is.

Adam Yates is een interessante naam op de deelnemerslijst. De Brit van Orica-Scott eindigde vorig jaar vierde in de Tour de France en nam en passant de witte trui mee terug over de Noordzee. 

BMC Racing Team komt met de tandem Rohan Dennis-Tejay van Garderen naar Sardinië. De Amerikaan kennen we als grote ronderenner die altijd net wat tekort komt of een slechte dag kent. Dennis gaat op voor zijn eerste grote ronde om te verkennen wat hij kan en qua talent zit het best goed met de Australiër.

Naast de Britten zijn er de Nederlanders. We hebben dit jaar drie ijzers in het vuur, als we de berichten mogen geloven. Steven Kruijswijk aast op revanche na zijn gemiste Girozege van 2016. Of hij plannen smeedt met de andere Nederlanders? Nee, zeker niet, zei de Noord-Brabander daarover.

Bauke Mollema liep op zijn beurt een Tourpodium mis. Alhoewel, met de Groninger is er altijd iets aan de hand in een grote ronde. Een drieweekse koers zonder slechte dag kende de klimmer van Trek-Segafredo nog niet. Is dat nu wel het geval, kan hij zomaar op het podium staan in Milaan.

Kent Mollema 21 goede dagen?

De laatste van drie Nederlanders die steevast genoemd wordt is hij die gaat ontdekken. Tom Dumoulin wil zich meten met de wereldtop in de zwaarste van drie grote rondes. Twee jaar geleden ontdekte een frisse Dumoulin zich tegen vermoeide ronderenners in de Vuelta a España en werd zesde. Wat kan hij als frisse, getrainde ronderenner tegen zijn frisse concurrenten?

De Italianen zelf hebben maar één renner die normaal meedoet om de eindzege. Zijn naam? Vincenzo Nibali, tweevoudig winnaar van de Giro. Waaronder die van vorig jaar. In de Ronde van Kroatië had de Haai van de Straat van Messina zijn handen vol aan Jaime Roson, maar de Siciliaan kan pieken als geen ander.

Nibali wil zichzelf opvolgen.

Frankrijk heeft met Thibaut Pinot een ijzer in het vuur. Als de Fransman de druk van de nationale media aankan, is hij een zeer gevaarlijke klant voor de eindzege. Goed bergop en goed in de tijdrit: de balans is bij niemand in deze Giro zo in orde als bij Pinot. Wordt het een Pinot Noir, of een Pinot Blanc?

Wat kan de witte trui van vorig jaar? Bob Jungels is een weinig besproken naam, die in 2016 ook zomaar even in het roze ging rijden, om in Turijn als zesde in het klassement te eindigen. In hetzelfde rijtje van onbesproken namen hoort Rui Costa, al heeft de Portugees nog nooit bewezen over drie weken dezelfde vorm aan te kunnen houden.

Bergop hoort Quintana de grootste concurrentie te krijgen van de Bask Mikel Landa. Hoort, zeggen we erbij. Er valt geen pijl te trekken op het vormpeil van Landa. Als de klimmer van Team Sky in topvorm is, zal het zelfs voor Quintana vaak lastig zijn om Landa bij te houden. Vorig jaar verliet Landa ziek de Giro, na een geweldige tijdrit (voor zijn doen). Dit jaar beter?

De tandem Landa-Thomas wordt een gevaarlijke in Italië.

Missen we nog de Tartaar van Team Katusha Alpecin. Het gaat natuurlijk om Ilnur Zakarin. De Rus deed vorig jaar tot aan de laatste dagen mee om de podiumplaatsen in Italië. Maar net als Kruijswijk viel ook Zakarin in de afdaling van de Colle delle Agnello. Ook bij hem gaat het erom: revanche.

Onze favorieten

*****

Nairo Quintana

****

Vincenzo Nibali & Thibaut Pinot

***

Steven Kruijswijk, Mikel Landa & Adam Yates

**

Bauke Mollema, Geraint Thomas, Tejay van Garderen & Ilnur Zakarin

*

Rohan Dennis, Tom Dumoulin, Davide Formolo, Bob Jungels & Domenico Pozzovivo

Foto's: Cor Vos, Wikipedia