Eindstreep: wat gebeurde er op 30 april?

Eindstreep maakt iedere de balans op van de dagelijkse gang van zaken in de wielerwereld.

Eindstreep: wat gebeurde er op 30 april?

Met drie spannende koersen en nog wat nieuws eromheen, hebben we op deze laatste dag van april een mooie wielerdag beleefd. Maar Wieler Revue kan zich voorstellen dat u niet alles heeft onthouden of meegekregen en om die reden wordt alles netjes voor u opgesomd in één overzicht. Handig, nietwaar?

Primoz Roglic blijkt de sterkste tijdrijder in Romandië. Porte pakt het eindklassement. 

In Lausanne werd vanmiddag de slottijdrit van de Ronde van Romandië verreden. Na een week met voornamelijk bergen in het Franstalige deel van Zwitserland waren de verschillen nog niet al te groot. En dus kwam die tijdrit erg handig uit. 

Kijkend naar het tussenpunt leek Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement, alles en iedereen naar huis te rijden. De afdaling van Primoz Roglic - hij is niet voor niets schansspringer geweest - was echter zó sterk dat Richie Porte gewoon weer kon inpakken aan het eind. Gelukkig maakte dat voor het algemeen klassement niets uit: de Australiër pakte 'gewoon' de eindzege in Romandië. 

Froome reed in deze Ronde van Romandië allesbehalve goed. We zagen hem weinig op de beklimmingen. Vandaag maakte hij bekend dat dit onder anderen te maken heeft met rugklachten. 

Het eindpodium in Romandië. 1: Richie Porte, 2: Simon Yates, 3: Primoz Roglic

Een-tweetje voor Dimension Data in Tour de Yorkshire

In Engeland werd eveneens een slotetappe verreden: van de Tour de Yorkshire ditmaal. Lange tijd leek het erop dat de Luik-Bastenaken-Luik-rit, zoals deze etappe door de frisgroene heuvels van Midden-Engeland ook wel werd aangeduid, zou eindigen in een anticlimax, maar niets bleek minder waar: op elf kilometer van de finish demarreerde de Belg Serge Pauwels. Met nog tien seconden over in de laatste kilometers leek het erop dat hij de finish niet als winnaar zou passeren, maar ploeggenoot Omar Fraile reed er in één streep naartoe om Pauwels bij te staan. Als een duo kwamen ze in Sheffield over de finish: Pauwels één, Fraile twee. 

Sterke Quintana toont goede vorm in besneeuwd Asturië 

Nairo Quintana wil dit jaar én de Giro, én de Tour winnen. Of dat hem ook daadwerkelijk gaat lukken, is nog allerminst zeker, maar in de Noord-Spaanse bergen heeft hij zijn goede vorm alvast getoond. Ondanks de sneeuw, ondanks de regen en ondanks de kou; toch kwam hij boven op de Alto del Acebo. Dat belooft alvast wat voor de Giro!

Quintana verslaat Raul Alarcon in winterse omstandigheden

UCI onderzoekt racistische uitspraken Moscon

De UCI maakte vandaag bekend dat ze de racistische uitspraken van Gianni Moscon op het adres van Kévin Réza gaan onderzoeken. Volgens het reglement van de wereldwielerbond kan dit gedrag één tot zes maanden schorsing opleveren. 

Zojuist is bekend geworden dat Moscon direct na de tijdrit in Romandië naar Manchester is gevlogen. De directie van Team Sky wil verhaal halen bij de Italiaan. 

Astana rijdt de Giro met één man minder, uit respect voor overleden Michele Scarponi

Ter ere van de vorige week overleden Michele Scarponi, zal de Kazachse wielerploeg Astana de aankomende Giro met één man minder rijden. In een persbericht werd dit vanmorgen bekendgemaakt.

Sven Kramer breekt sleutelbeen bij val in PWZ Zuidenveldtour

Topschaatser Sven Kramer heeft zaterdagmiddag in de Drentse PWZ Zuidenveldtour zijn sleutelbeen gebroken. Volgens de ploeg kan hij volgende week alweer beginnen met lichte trainingen. 

Morgen: de Rund um den Finanzplatz: Eschborn-Frankfurt

Morgen kunnen we bij Eurosport 2 terecht voor de Rund um den Finanzplatz. Deze Duitse koers staat traditiegetrouw in de agenda van menig topsprinter. Wie kunnen we morgen verwachten in Frankfurt? Kittel, Greipel, Sagan, Kristoff... Kijken dus!

Foto's: Cor Vos, Movistar Team