Retro: Jean Stablinski wint allereerste Amstel Gold Race

Op 30 april 1966 won de Fransman Jean Stablinski de allereerste editie van de Amstel Gold Race.

Vandaag 51 jaar geleden vertrokken 120 renners vanuit Breda om de allereerste editie van de Amstel Gold Race te rijden. En maar liefst 90 renners haalden de finish in Meerssen niet. Dat nam niet weg dat de eerste Amstel Gold Race-editie een succes was en er nog minstens 52 zouden volgen.

Vlak nadat het startsein in de Nassaustad was gegeven, reden op hoop van zegen vijf renners weg. Die hoop verdween echter al snel, want nog voordat Brabant überhaupt verlaten was, werden ze alweer ingehaald door het peloton. In de daaropvolgende kilometers bleef bij verschillende renners de aanvalsdrift aanhouden, maar geen enkele poging tot demarrage lukte daadwerkelijk.

Enkele kilometers voor de finish reden de Frans-Poolse Jean Stablinski en de Belg Bernard Vandekerkhove weg uit het peloton. De samenwerking verliep vlekkeloos; ze waren immers ploegmaats bij de Hutchinson-ploeg. Ook de Nederlander Jan Hugens kwam uit voor die Franse formatie, maar kon door een mechanisch mankement de twee niet volgen. Hij kwam als derde over de finish, vijf seconden na winnaar Stablinski en nummer twee Vandekerkhove.

Foto's: Tonny Strouken