HomeNieuwsEindstreep: wat gebeurde er op 23 april

Eindstreep: wat gebeurde er op 23 april

Wat gebeurde er allemaal op 23 april 2017? Eindstreep somt het voor je op.

Eindstreep zet iedere dag een streep onder het wielernieuws van de dag.

Na een zwarte 22 april, vandaag weer over op de orde van de koersdag:

La Doyenne vierde keer van Valverde

Alejandro Valverde schreef Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. De Spanjaard beantwoordde op de Côte d’Ans een aanval van Daniel Martin en won voor een vierde keer.

Valverde versloeg Martin op de Rue des Français.

Luik-Bastenaken-Luik werd voor het peloton een manier om de gedachten te verzetten na het vreselijke nieuws van gisteren. Michele Scarponi werd herdacht met een applaus van een minuut voorafgaand aan de start. 

Met een dertigtal renners toog het peloton naar de laatste beklimming van de dag, de Côte d’Ans. Daar was het Daniel Martin die met een ongelooflijke versnelling er vandoor ging. De enige die de Ier nog kon bijhalen, was Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar Team won twee dagen voor zijn 37ste verjaardag voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik.

Valverde: ‘Deze is voor Scarponi’

Alejandro Valverde won voor een vierde keer Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard gaf zijn emoties achteraf de vrije loop. “Deze overwinning draag ik op aan Michele Scarponi”, sprak El Imbatido met een brok in de keel over de gisteren overleden Italiaan. “Het was een geweldige vriend van me. Het doet ontzettend veel pijn dat hij is overleden.”

“Mijn winstpremie gaat zoals ik had beloofd volledig naar de familie van Michele.” Ook over de koers kon de Spanjaard nog een woordje kwijt. “Het was ongelooflijk. De ploeg heeft de hele dag hard gewerkt en in de finale kon ik de koers winnen met een sterke aanval.”

Van der Breggen ook in Luik niet te stoppen

Anna van der Breggen kroonde zichzelf tot winnares van de eerste vrouwelijke editie van Luik-Bastenaken-Luik. In Ans kwam ze net als in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl solo over de streep.

Op de Redoute gebeurde vrij weinig, waarna op de Roche-aux-Faucons een kopgroep van vijf ontstond. Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman-Pasio, Kasia Niewiadoma en Anna van der Breggen reden op de Côte de Saint-Nicolas af.

Waar Longo Borghini moest lossen op de Italiaanse helling, was het Van der Breggen die voor de triple wilde gaan. De Nederlandse van Boels-Dolmans reed snel weg van de concurrentie en won na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik.

Van der Breggen: ‘Mega tof om hier te winnen’

Anna van der Breggen werd glorieus winnaar van alle drie de heuvelklassiekers. Drie keer kwam ze solo aan. Achteraf sprak ze met de NOS. “Het was echt ontzettend zwaar”, blikte ze terug op de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen. “Wij hadden het geluk dat we er met zijn tweeën bij zaten”, had Van der Breggen het over Lizzie Deignan. De Britse werd in alle drie de klassiekers tweede.

Op de Côte de Saint-Nicolas reed de Nederlandse weg uit een kopgroep van vier. “Ja, er viel een gaatje”, klonk ze verbaasd. “Daarna kon ik goed doortrekken en ik was weg. Echt mega tof om hier te winnen.”

Nibali eindwinnaar in Kroatië

Vincenzo Nibali werd de eindwinnaar in de Ronde van Kroatië. De slotrit ging naar Sacha Modolo. In de slotrit was Nibali slim. Hij pakte drie bonificatieseconden bij de eerste tussensprint, waardoor de Italiaan virtueel de leiderstrui weer overnam. Een groep van 15 renners weekte zich los van het peloton op weg naar Zagreb.

In Zagreb lag een kort klimmetje te wachten op de renners, dat telkens in een plaatselijke ronde als slotklim lag. Kort voor de laatste slotklim werden de laatste vluchters ingerekend. In de sprint bergop was Sacha Modolo van een andere categorie. Na de openingsetappe won de Italiaan ook de slotrit.

Frankiny moet hartoperatie ondergaan

Kilian Frankiny moet onder het mes. De Zwitser van BMC Racing Team ondergaat deze week een hartoperatie. Dit even na de Tour of the Alps, waar de lange klimmer zich nog van zijn beste kant liet zien. Dat stelt zijn ploeg in een persbericht. “Kilian heeft aangegeven last te hebben van sprongetjes in zijn hartslag”, aldus ploegdokter Max Testa.

“De laatste weken heeft hij wat ‘sprongetjes’ in zijn hartritme opgemerkt. Kilian kon nog steeds op hoog niveau presteren en had geen beangstigende symptomen. We hebben wat tests gedaan en zijn hart is gezond. We hebben zijn hart live kunnen meten tijdens de Tour of the Alps en konden de oorzaak van de sprongetjes vinden.”

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...