HomeKlassiekersLuik-Bastenaken-Luik: vier voor Valverde

Luik-Bastenaken-Luik: vier voor Valverde

De Spanjaard kwam als eerste over de streep in Ans.

Alejandro Valverde schreef Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. De Spanjaard beantwoordde op de Côte d’Ans een aanval van Daniel Martin en won voor een vierde keer.

Luik-Bastenaken-Luik werd voor het peloton een manier om de gedachten te verzetten na het vreselijke nieuws van gisteren. Michele Scarponi werd herdacht met een applaus van een minuut voorafgaand aan de start. 

Een groep van acht, met onder meer Nick van der Lijke van Roompot-Nederlandse Loterij aanwezig, verzorgde de lange aanval. Dertien minuten was de maximale voorgift, met Movistar Team werkend voor topfavoriet Alejandro Valverde in het peloton.

Afwachten

Het duurde lang voor er beweging kwam in de grote groep. Met vijf minuten voorsprong toog de kopgroep naar de Côte de la Redoute. Daar ging er een minuut van dat gat af, doordat Roman Kreuziger voor Orica-Scott de boel op een lint trok. 

Anthony Perez van Cofidis was ondertussen vooraan vertrokken. Hij had met Stéphane Rossetto een ploeggenoot mee in de kopgroep. In aanloop naar de Côte de la Roche-aux-Faucons werd de voorsprong zienderogen kleiner. 

Op de Roche-aux-Faucons was Kreuziger andermaal heel sterk. De Tsjechisch kampioen opende de debatten voor zijn kopmannen en kwam weg in een groepje, waarbij met Sam Oomen en Tim Wellens twee renners uit de lage landen waren vertegenwoordigd.

Explosie

Maar in het peloton deden Gianni Moscon en José Joaquin Rojas het werk voor Michal Kwiatkowski en Valverde. Op de Côte de Saint-Nicolas kon de volgende schifting worden gemaakt. Wellens maakte in zijn eentje de oversteek naar Rossetto voor de voet. Met tien seconden voorsprong draaide hij de Saint-Nicolas op.

Sergio Henao probeerde de forcing te voeren, waarna op de top een achttal een goede indruk maakte. Davide Formolo sloot als laatste aan en demarreerde meteen. Met een dertigtal renners toog het peloton naar de laatste beklimming van de dag, de Côte d’Ans. 

Daar was het Daniel Martin die met een ongelooflijke versnelling er vandoor ging. De enige die de Ier nog kon bijhalen, was Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar Team won twee dagen voor zijn 37ste verjaardag voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Armstrong: ‘Patrick Lefevere moet razend zijn na de Ronde!’

Lance Armstrong denkt dat ploegbaas Patrick Lefevere ontploft is na de magere prestaties van zijn team Quick Step-Alpha Vinyl in de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel: ‘Nog nooit zo verzuurd geweest op de Paterberg’

Mathieu van der Poel was euforisch na afloop van zijn tweede zege in de Ronde van. Vlaanderen. De kopman van Alpecin-Fenix bekende na afloop alle zeilen bij te moeten zetten om Tadej Pogacar te volgen.

Video | Van Aert past definitief voor Ronde van Vlaanderen

Wout Van Aert past definitief voor de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kampioen heeft positief getest op corona.