Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik

De voorbeschouwing van Wieler Revue op Luik-Bastenaken-Luik van 2017.

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik

Aan het klassieke voorjaar komt zondag een einde. Traditiegetrouw gebeurt dat met Luik-Bastenaken-Luik.

De kasseiklassiekers zijn al weer lang en breed achter de rug, sinds een week is het woord aan de klimmers en punchers. Philippe Gilbert won de Amstel Gold Race en deed dat zodanig geblesseerd dat hij een streep moest zetten door de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Alejandro Valverde won de Waalse Pijl - goh, wat verrassend - en zette zichzelf nog maar eens bovenaan het lijstje favorieten voor La Doyenne. Toch is een zege voor de Spanjaard nooit vanzelfsprekend in Luik.

Historie

Luik-Bastenaken-Luik is de oudste der klassiekers in de wielersport. Vandaar de bijnaam La Doyenne: de ouderdomsdeken. De eerste editie werd verreden in 1892 en gewonnen door de Belg Léon Houa. Houa won de eerste drie uitgaves van Luik-Bastenaken-Luik en staat daarmee nog altijd gedeeld derde in de ranglijst aller tijden.

Hierna ging de Waalse wedstrijd in de koelkast. In 1908 werd het nieuw leven ingeblazen, waarna het meteen een profwedstrijd werd. In de jaren '30 volgt Alfons Schepers in de voetsporen van Houa, in de jaren '50 doet Fred de Bruyne hetzelfde in vier jaar tijd.

4 keer op het podium, 4 keer winst: Moreno Argentin.

Maar twee renners doen beter: Moreno Argentin, die 4 keer op het podium stond en telkens op de hoogste trede en Eddy Merckx. Natuurlijk Merckx. Vijf maal won De Kannibaal in Luik. Alejandro Valverde trad in 2015 toe tot het rijtje van drievoudig winnaars en bezit in totaal 6 podiumplaatsen, één minder dan Merckx. Zondag kan hij dus dat record evenaren.

Valverde kan tevens het record aantal podiumplaatsen in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik (nu met Merckx gedeeld eerste met 15 podia) verbreken. Mocht de uitslag van El Imbatido in 2010 niet zijn geschrapt, was het record al van de Spanjaard.

Laatste tien winnaars

2016: Wout Poels (NED)

2015: Alejandro Valverde (SPA)

2014: Simon Gerrans (AUS)

2013: Dan Martin (IER)

2012: Maxim Iglinskiy (KAZ)

2011: Philippe Gilbert (BEL)

2010: Alexandre Vinokourov (KAZ)

2009: Andy Schleck (LUX)

2008: Alejandro Valverde (SPA)

2007: Danilo Di Luca (ITA)

Parkoers

Vorig jaar probeerde de ASO de finale van Luik-Bastenaken-Luik wat op te fleuren door tussen de Côte de Saint-Nicolas en de Côte d'Ans een nieuwe helling in te voeren: de met kasseien belegde Rue de Naniot bracht de gewenste beslissing voor de organisatie.

Toch is dit jaar de Rue de Naniot niet van de partij. Wel is het aantal kilometers van La Doyenne toegenomen: 258 om 253 vorig jaar. Na een kleine honderd kilometer koers bereiken de renners Bastenaken, in het Franse Bastogne genoemd. Vervolgens keren de renners weer in noordelijke richting, waarna via een flinke reeks hellingen Luik wordt bereikt.

Geen Rue de Naniot dit jaar.

De Côte de Wanne en Côte de la Haute-Levée zijn net als de Naniot uit de route geschrapt. Een nieuw trio beklimmingen vervangt voornamelijk de Wanne en Haute-Levée. De Côte de Pont, Côte de Bellevaux en Côte de la Ferme-Libert maken hun opwachting. 

258 kilometer tussen Luik en Ans krijgen dit profiel.

In de finale is het opnieuw het trio Roche-aux-Faucons, Saint-Nicolas en Ans dat over de winnaar zal beslissen, daar al sinds jaren geen grote aanval heeft plaatsgevonden op de Redoute. De renners draaien linksaf de Rue des Français op en kunnen de streep dan zien liggen.

Favorieten

De te kloppen man zondag is zoals in iedere editie van Luik-Bastenaken-Luik Alejandro Valverde. Toch: met drie zeges in elf deelnames is zijn status van topfavoriet niet zo onschendbaar als in de Waalse Pijl.

Simpelweg omdat er in La Doyenne meer kansen zijn om eventueel van de Spanjaard af te komen. Maar rijden de anderen met hem de Côte d'Ans op, zijn ze normaal gesproken geklopt. Michal Kwiatkowski en Greg van Avermaet zijn wellicht een uitzondering op die regel en zullen wellicht hopen op een omvangrijke groep die voor de zege strijdt.

Schiet Valverde opnieuw een pijl af in Luik?

Wie moeten wel aanvallen om te winnen? Daniel Martin, in 2013 winnaar en in 2014 ook op weg naar de zege tot hij viel, moet daar voor zorgen. Hij heeft met Tim WellensSergio HenaoMichael Albasini en Warren Barguil vier grote schaduwfavorieten die hetzelfde moeten doen. 

Daarachter is de lijst outsiders groot: Rui CostaDylan TeunsGianni MosconIon IzagirreEnrico GasparottoDiego UlissiRomain BardetDomenico PozzovivoTom DumoulinRigoberto UránMichael Woods, de broertjes YatesRudy Molard en Lilian Calmejane kunnen op een goede dag gekke dingen doen.

Onze favorieten

*****

Alejandro Valverde

****

Michal Kwiatkowski & Dan Martin

***

Michael Albasini, Sergio Henao & Greg van Avermaet 

**

Warren Barguil, Rui Costa, Ion Izagirre & Tim Wellens

*

Romain Bardet, Gianni Moscon, Dylan Teuns, Rigoberto Urán & Simon Yates

Televisie

Sporza begint er om 13.35u aan en brengt de hele middag een live verslag van de oudste wielerklassieker, die binnen eigen landsgrenzen zich afspeelt. Eurosport en de NOS zenden vanaf 14.10u uit. Geniet van de laatste klassieker van dit voorjaar!

Foto's: Cor Vos, ASO