Eindstreep: Wat gebeurde er op 19 april?

Wat gebeurde er op 19 april? Eindstreep somt het voor je op!

Eindstreep: Wat gebeurde er op 19 april?

Zoals elke dag somt Eindstreep het belangrijkste wielernieuws voor je op.

Vandaag in de headlines:

Valverde wint vijfde Waalse Pijl

Het was vandaag niet zozeer de vraag wie, maar op welke manier Alejandro Valverde ging winnen in de Waalse Pijl. De Spanjaard was torenhoog favoriet om een vijfde keer te zegevieren. Onderweg kregen we een traditionele vroege vlucht die stelselmatig uitdunde naarmate de beklimmingen zich opvolgden.

Wanneer het peloton de vluchters in het vizier kreeg, versnelde Alessandro De Marchi. De renner van BMC reed al snel een kleine minuut bij elkaar. Na de voorlaatste beklimming van de Muur van Hoei kreeg de Italiaan het gezelschap van Bob Jungels. De Luxemburger vond het echter niet snel genoeg gaan en liet De Marchi achter. Aan de voet van de Muur van Hoei was ook het liedje van Jungels uitgezongen. Neoprof David Gaudu (FDJ) ging als eerste en nam zo Valverde op sleeptouw. El Imbatido nam machtig over en reed autoritair naar de zege. 

Van der Breggen wint de Waalse Pijl voor vrouwen

Anna van der Breggen heeft er een absolute topweek opzitten. De Nederlandse won zondag nog de Amstel Gold Race, vandaag was ze de sterkste in de Waalse Pijl. In het slot gooiden Kasia Niewiadoma en Lizzie Deignan de knuppel in het hoenderhok. Later kon ook Van der Breggen aansluiten. Op de Muur van Hoei ontdeed die laatste zich van Niewiadoma en Deignan. De Nederlandse kwam solo over de streep. Het is de derde zege op een rij in de Waalse Pijl voor de renster van Boels Dolmans.

Durasek wint bergrit in Ronde van Kroatië

Net als in de Tour of Alps werd de tweede etappe in de Ronde van Kroatië ingekort vanwege sneeuwval. De aankomst lag vandaag op een beklimming. Op de slotklim werden een paar prikken uitgedeeld, maar het was wachten tot de grote kanonnen hun aanval plaatsten. Die aanval kwam er op twee kilometer van de streep, toen Vincenzo Nibali uitpakte met een rake versnelling. Jaime Roson, Kristijan Durasek, Kanstanstin Siutsou en het CCC Sprandi Polkowice-duo Jan Hirt en Felix Grosschartner konden aanpikken. Ondanks het gebeuk van Nibali was het Durasek van UAE Team Emirates die het afmaakte in de sprint. Nibali moest tevreden zijn met een derde plaats. Durasek is ook de nieuwe leider in Kroatië.

Thomas werkt Sky dominantie af in Tour of Alps

Eindigen doen we het de Tour of Alps. De rittenkoers is nieuw op de kalender en de opvolger van de Giro del Trentino. De derde etappe van vandaag moest worden ingekort door sneeuwval. Op de slotklim ging bergtruidrager Alexander Foliforov ten aanval. De Rus ging op en over de vroege vluchters. Op zeven kilometer van het einde werd Foliforov echter gegrepen. De favorieten bestookten elkaar. Domenico Pozzovivo en Mikel Landa muisden er in het slot vanonder. De twee leken het onder elkaar te gaan uitmaken, maar dat was buiten Geraint Thomas gerekend. De Brit ging op en over de leiders en graaide de winst mee. Landa maakte het feest van Team Sky compleet en werd tweede. Thomas is ook de nieuwe leider.

Foto: Cor Vos