Waalse Pijl: Valverde kroont zich tot absolute koning

Alejandro Valverde heeft voor de vijfde keer de Waalse Pijl gewonnen.

Waalse Pijl: Valverde kroont zich tot absolute koning
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Alejandro Valverde heeft voor de vijfde keer de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard was met veel overmacht de snelste op de Muur van Hoei.

Valverde tegen de rest. Dat was de algemene tendens bij aanvang van deze 81e Waalse Pijl. El Imbatido won al vier keer in Hoei en kon vandaag zijn eigen record scherper stellen.  

Zes renners kleurden de koers, daarbij de Duitser Nils Politt (Katusha-Alpecin), de Brit Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) en de Fransmannen Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert), Romain Guillemois (Direct Energie) en Yoann Bagot (Cofidis). De zes dapperen kregen een maximale voorgift van zes minuten. Movistar knabbelde in dienst van topfavoriet Valverde aan de voorsprong. Voorin dunde de kopgroep geleidelijk uit naarmate de hellingen elkaar opvolgden.

In het peloton kwam intussen Michael Valgren Andersen gruwelijk ten val. De blonde renner van Astana moest opgeven met een bebloed aangezicht. Naarmate het peloton dichter kwam probeerde Alessandro De Marchi tot twee keer toe om aan te vallen. De tweede keer was het raak. De Italiaan begon met een kleine minuut voorsprong aan de voorlaatste beklimming van de Muur van Hoei.

Na de beklimming sprong Bob Jungels naar De Marchi toe. Voor de Luxemburger ging het vooraan echter niet hard genoeg. Jungels liet De Marchi achter en bouwde een voorsprong van 50 seconden uit op het peloton. Er waren dan nog 10 kilometer te rijden. De Luxemburger werd uiteindelijk op de Muur vrij snel ingelopen, waarna de favorieten hun troeven konden uitspelen. Neoprof David Gaudu (FDJ) ging als eerste en nam zo Valverde op sleeptouw. De Spanjaard was gelanceerd en reed onbedreigd naar zijn vijfde zege in de Waalse Pijl. Daniel Martin was tweede. De jonge Belg Dylan Teuns was een knappe derde.

Foto: Cor Vos