Van Avermaet laakt ploeg na mislopen zege in Amstel Gold Race

De olympisch kampioen vond dat hij in Limburg niet genoeg steun kreeg.

Van Avermaet laakt ploeg na mislopen zege in Amstel Gold Race

Greg van Avermaet kon niet winnen in de Amstel Gold Race. In de cruciale heuvelzone kreeg de olympisch kampioen naar eigen zeggen te weinig steun.

Op weg naar die cruciale fase ging de Amerikaanse formatie nochtans hard tekeer. Dat was met de bedoeling de sprinters al wat af te matten voor de opeenvolging van heuvels die de Gulpenerberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg vormden.

"Maar op de Kruisberg liet de ploeg me een beetje in de steek", bekritiseerde Van Avermaet achteraf zijn ploeggenoten. "Eén van ons had in de kopgroep moeten zitten om de druk wat weg te nemen."

Versterking

De kopgroep bestond na de Kruisberg uit onder anderen de latere winnaar Philippe Gilbert. Op de Keutenberg probeerde Van Avermaet het gat te dichten, maar dat lukte de winnaar van Parijs-Roubaix niet. In tegenstelling tot nummer twee Michal Kwiatkowski.

"We waren te enthousiast", blikte ploegleider Valerio Piva terug. "We offerden renners op zonder de tegenstand pijn te doen." Ook wil hij de ploeg volgend jaar versterken met oog op de klassiekers. "Niemand zit op het niveau van Greg. In Roubaix kon alleen Daniel Oss hem bijstaan."

Piva wil renners aantrekken die Van Avermaet kunnen bijstaan tot diep in de finale en hem uiteindelijk kunnen opvolgen. Of Van Avermaet in Luik-Bastenaken-Luik start? Dat maakt de olympisch kampioen later deze week bekend.

Foto: Cor Vos