Voorbeschouwing: Waalse Pijl

De voorbeschouwing van Wieler Revue op de Waalse Pijl van 2017.

Voorbeschouwing: Waalse Pijl

Een geweldige Amstel Gold Race zorgde voor een verfrissing tussen de Ardense klassiekers. We trekken naar Wallonië, voor een sprint op de Muur van Huy.

De Waalse Pijl is het koppelstuk tussen de twee laatste zondagkoersen van april. De Amstel Gold Race is achter de rug en met Luik-Bastenaken-Luik volgt er nog een laatste Monument in de maand voorafgaand aan de Giro d'Italia. Verloopt deze klassieker wel traditioneel, in tegenstelling tot de Gold Race? De laatste drie edities waren een prooi voor Alejandro Valverde en de tegenstand moet van goeden huize komen om hem te stoppen.

Historie

De Waalse Pijl is toe aan haar 81ste editie, want de koers werd sinds 1936 verreden en werd ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ook gewoon afgelegd. De eerste elf winnaars waren allen van Belgische makelij. In totaal waren de Belgen 38 keer aan het feest in eigen land.

Marcel Kint en Eddy Merckx waren lange tijd mederecordhouder met drie zeges in Huy. Daar kwam in de jaren '90 Moreno Argentin bij, waarna diens landgenoot Davide Rebellin in het eerste decennium van de 21ste zich in dat rijtje vestigde. In 2015 werd Alejandro Valverde de vijfde op de lijst van drievoudig winnaars, maar vorig jaar kroonde El Imbatido zich tot absoluut recordhouder met vier keer winst op de Muur van Huy.

Laatste tien winnaars

2016: Alejandro Valverde (SPA)

2015: Alejandro Valverde (SPA)

2014: Alejandro Valverde (SPA)

2013: Dani Moreno (SPA)

2012: Joaquim Rodríguez (SPA)

2011: Philippe Gilbert (BEL)

2010: Cadel Evans (AUS)

2009: Davide Rebellin (ITA)

2008: Kim Kirchen (LUX)

2007: Davide Rebellin (ITA)

Parkoers

Aan het parkoers van de Waalse Pijl is de laatste jaren één ding ingrijpend veranderd: de Côte de Cherave werd aan de finale toegevoegd, met haar top op een vijftal kilometer van de finish. De beklimming in de buitenwijken van Huy zorgt nog niet voor het gewenste spektakel volgens de organisatoren, maar toch heeft de ASO het parkoers in grote lijnen niet aangepast.

Het parkoers in kaart gebracht.

Binche verzorgt dit jaar de start, dat is een wijziging ten opzichte van Marche-en-Fammene vorig jaar. Pas na 109 kilometer volgt de eerste grote hindernis van de dag met de Côte d'Amay. Twee lokale rondes met de Côte d'Ereffe, Côte de Cherave en de Muur van Huy zorgen voor de finale.

Met bijbehorend profiel.

Favorieten

De favorieten zijn niet zo uiteen liggend als in de Amstel Gold Race. Waar daar de aankomst vlak was, ligt de streep op de Muur van Huy op een plaats die nooit liegt. De snelste van de beste klimmers wint normaal gesproken.

Alejandro Valverde voor vier op een rij?

En dat is, normaal gesproken, Alejandro Valverde. De nummer twee van de laatste twee edities Julian Alaphilippe viel eerder deze maand geblesseerd weg en die andere Philippe, Philippe Gilbert, liep in de Amstel Gold Race die hij won een scheur in de nier op. Geen Gilbert in Huy. We moeten op zoek naar nieuwe uitdagers voor de Spanjaard.

Daniel Martin is een naam die snel op komt zetten. De Ier is immers altijd goed op de Muur van Huy. Michal Kwiatkowski toonde zich bij de twee beste renners in de Gold Race en is wellicht de evenknie van Valverde.

Tim Wellens moet zich gedeisd houden tot op de Muur zelf om een grote kans te maken op eremetaal. Kwiatkowski kent in Sergio Henao een ploeggenoot die kan winnen in Wallonië. Het rijtje kanshebbers daarachter is relatief klein: Romain Bardet, Alexis VuillermozEnrico GasparottoWarren BarguilRigoberto UránMichael Woods en Michael Albasini zijn de namen waar we op moeten letten.

Onze favorieten

*****

Alejandro Valverde

****

Michal Kwiatkowski & Tim Wellens

***

Michael Albasini, Sergio Henao & Daniel Martin 

**

Romain Bardet, Warren Barguil, Rigoberto Urán & Michael Woods

*

Enrico Gasparotto, Ion Izagirre, Jarlinson Pantano, Diego Ulissi & Alexis Vuillermoz

Televisie

Vanaf 14.25u zijn Michel Wuyts en José de Cauwer op de beeldbuis te horen, dan begint Sporza aan haar uitzending. Ook op de NOS en Eurosport is deze koers vanaf datzelfde tijdstip te zien. U heeft dus drie Nederlandstalige zenders om uit te kiezen. Geniet ervan!

Foto's: Cor Vos, ASO