HomeKlassiekersAmstel Gold Race: Gilbert pakt vierde zege op vernieuwd parkoers

Amstel Gold Race: Gilbert pakt vierde zege op vernieuwd parkoers

Philippe Gilbert klopte Michal Kwiatkowski in een rechtstreeks duel om de zege in de Amstel Gold Race.

De Amstel Gold Race was een prooi voor Philippe Gilbert. Op de vernieuwde route tussen Maastricht en Berg en Terblijt versloeg hij Michal Kwiatkowski in een sprint-à-deux.

Er was vooraf al veel gezegd over de 52ste Amstel Gold Race. De parkoerswijziging – de laatste passage over de Cauberg lag niet meer vlak voor de finish, maar op bijna 20 kilometer van de streep – moest volgens de koersorganisatie zorgen voor een aantrekkelijkere finale.

12 renners hadden lak aan de nieuwe finale. Zij wilden de vlucht van de dag halen om de eerste televisie-uren te kunnen vullen. Met Tim Ariesen (Roompot-Nederlandse Loterij) en Lars Boom (Team LottoNL-Jumbo) zaten er twee Nederlanders vooraan.

Lars Boom was één van de twaalf vluchters.

BMC schroeft tempo op

Op zo’n tachtig kilometer van de streep, de Cauberg was net een tweede keer gerond, nam BMC Racing Team de koers in handen. De Amerikaanse ploeg wilde in dienst van olympisch kampioen en winnaar van Parijs-Roubaix Greg van Avermaet de koers hard maken. 

 De zone van de waarheid werd de combinatie Gulpenerberg-Kruisberg-Eyserbosweg-Fromberg-Keutenberg. Wilden favorieten de sprint ontlopen, moest hier koers worden gemaakt. Na ruim 220 kilometer wedstrijd werd Fabien Grellier als laatste overblijvende aanvaller ook gegrepen door het peloton.

Lange finale

Op de Kruisberg werden de debatten geopend door Tiesj Benoot. Een groep van acht – met als belangrijkste aanwezige Philippe Gilbert – sloeg een gat. De winnaar van vorig jaar Enrico Gasparotto ging boven op de Fromberg onderuit, samen met Roman Kreuziger.

Op de Keutenberg werd de schifting nog verder doorgevoerd. Michal Kwiatkowski reed naar de kop van de koers, Greg van Avermaet en Alejandro Valverde konden de aansluiting net niet maken. Zeven renners gingen de finale in. Naast Gilbert en Kwiatkowski waren Michael Albasini (Orica-Scott), Nathan Haas (Dimension Data), Sergio Henao (Team Sky), Ion Izagirre (Bahrain Merida) en José Joaquin Rojas (Movistar Team) erbij.

Rojas deed geen trap op kop, aangezien Valverde bleef achtervolgen. Op de Bemelerberg reden Gilbert en Kwiatkowski weg van de andere vijf koplopers. Ook Rojas was niet van de partij. De twee gingen sprinten om de zege, waarin Gilbert na een lange sprint de snelste bleek. 

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Armstrong: ‘Patrick Lefevere moet razend zijn na de Ronde!’

Lance Armstrong denkt dat ploegbaas Patrick Lefevere ontploft is na de magere prestaties van zijn team Quick Step-Alpha Vinyl in de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel: ‘Nog nooit zo verzuurd geweest op de Paterberg’

Mathieu van der Poel was euforisch na afloop van zijn tweede zege in de Ronde van. Vlaanderen. De kopman van Alpecin-Fenix bekende na afloop alle zeilen bij te moeten zetten om Tadej Pogacar te volgen.

Video | Van Aert past definitief voor Ronde van Vlaanderen

Wout Van Aert past definitief voor de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kampioen heeft positief getest op corona.